V jednoduchosti je krása, a to platí i pro tento recepty. Při výletu do pražské Sapy jsme objevili houby Enoki. Neznala jsem je, ale koupila jsem je s tím, že se doma dovzdělám.
Zjistila jsem, že Enoki jsou japonské houby. V Japonsku a celé Asii jsou považované za delikatesu. Enoki si dokonce natrhat i v našich lesích, a to pod názvem penízovka sametonohá. Na fotkách si enoki a penízkovka nejsou zrovna podobné, asi to bude trochu jiný druh. Navíc nemají tak krásně dlouhé nožky (pěstují se kvůli nim v úzkých nádobách). Já si Enoki raději koupím. Mám takovou zásadu-nesbírám houby s mřížkou. Jsou si hodně podobné a nerada bych se spletla.
Balíček Enoki hub v Sapě vyšel na 35 korun.
Houby jsem krátce povařila a podávala s omáčkou ze sójové omáčky, česneku a jarní cibulky. Toto jídlo se hodí jako předkrm anebo společně s hlavním jídlem.
Budete potřebovat:
- 150g hub enoki (koupila jsem je v pražské tržnice Sapa)
Omáčka:
- 3 lžíce sójové omáčky tmavé (35g)
- 2 lžíce slunečnicového oleje (25g)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička cukru (5g)
- 1 jarní cibulka-jen zelená část
Příprava:
Jako první si připravte omáčku. V malé pánvičce zahřejte olej. Přidejte do něj nadrobno pokrájený česnek a za stálého míchání 60 sekund opékejte. Stačí střední teplota, ať se nepřipálí. Poté vlijte sójovou omáčku a cukr. Promíchejte a až se cukr rozpustí, odstavte.
Nejdříve se musí houby zbavit kořenů. Odřízněte je tak, aby houby stále držely pohromadě. Při podávání mají být všechny pěkně u sebe. Mrkněte se, kde jsou spojené a podle toho odkrojte spodní část. Jen se chceme zbavit kořenů a hlavně hlíny.
V hrnci si přiveďte vodu k varu. Trs hub je docela velký, proto ho rozdělte na 3-4 díly. První várku hub vložte do kovového cedníku nebo na děravou kovovou lžíci, vložte do hrnce s vroucí vodou a 60 sekund povařte. Vyndejte a položte na talíř. Postupně uvařte zbytek hub. Houby pěkně vyrovnejte na talíř. Opatrně sceďte vodu, která z nich ještě vytekla.
Nyní houby přelijte připravenou omáčkou a posypte jarní cibulkou. Rovnou podávejte.
Poznámka:
- Příště bych chtěla zkusit sladkou sójovou omáčku a sezamový olej namísto slunečnicového.
- Skladování: Houby po uvaření rovnou spotřebujte. Jídlo tedy připravujte pokaždé čerstvé.