Americké cookies patří mezi mé nejoblíbenější sušenky. Upéct dobré sušenky bylo ale nakonec mnohem těžší, než se to nakonec zdálo. Zkoušela jsem mnoho receptů, ale pořád to nebylo ono. Teď už jsem s receptem spokojená a taky šťastná, že už si je nemusím kupovat.

Už se těším, až si z nich v létě udělám zmrzlinové sendviče. Stačí mezi dvě sušenky dát kopeček domácí vanilkové zmrzliny, zabalit a dát do mrazáku. Spojení vanilkové zmrzliny a cookies je dokonalé. Nebo taky dělám vanilkovou zmrzlinu s cookies. Další sladká mňamka. Udělala jsem vám chutě? Tak já už vás nebudu trápit a raději se půjdeme podívat na recept😊.

Zmrzlinové sendviče

 

Suroviny

  • 250g celozrnné špaldové mouky
  • 165g třtinového cukru
  • 110 změklé hery (nebo másla)
  • 20-30ml mléka (dle potřeby)
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • +50 mléčné nebo hořké čokolády anebo čokoládových peciček

 

Postup:

Mouku smíchejte s jedlou sodou a kypřicím práškem. Přidejte změklou heru, vejce a třtinový cukr. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte i čokoládu nakrájenou na kousky.

Podle potřeby přilijte mléko. Těsto se nemá drolit a nemá být moc tuhé. Někdy není nutné a jindy zase přidám i 30ml.

Z těsta udělejte váleček a dejte asi tak na hodinu ztuhnout do lednice. Nebo pokud se vám nechce čekat, nandejte těsto na plech pomocí dvou polévkových lžic: jednou ho naberte a druhou stáhněte na plech. Neupravujte, udělá to pěkný tvar sušenky. Na 1 sušenku použijte 2 lžíce těsta.

Těsto z lednice: těsto nakrájejte na 2cm silná kolečka. Krájejte pomalu, těsto je dost tuhé, tak ať nepraskne. Potom doupravte tvar sušenky-poválejte do kulatého tvaru atd. Někde může popraskat, ale při pečení se to ztratí. Sušenky z lednice budou krásně vysoké.

Sušenky rozdělte mezi dva plechy. Hodně zvětší objem. Dávám 9 sušenek na 1 velký plech.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Já jsem si zapnula i větráček, aby to bylo o něco rychlejší a pekly se 15 minut. Bez větráčku to může být i dvacet. Každá trouba je jiná. Zapište si čas a příště už to budete mít vychytané😊.

Sušenky nechte krátce vychladnou a poté teprve sundejte z plechu. Ještě teplé jsou křehké a mohly by se zlomit.

Nechte vychladnout, ideálně na nějaké mřížce, aby se nezapařily. Poté uložte do dózy.

Skladování: při pokojové teplotě

Jak sušenky zamrazit?

Zamrazit se dá jak celé těsto, těsto nakrájené na jednotlivé sušenky, tak i upečené sušenky.

Většinou mrazím celé sušenky anebo těsto nakrájené na kolečka. Stačí je pak dát na plech, nechat povolit a upéct.

 

TIP: Použijte 3 druhy čokolády-mléčnou, hořkou i bílou. 50-100g mixu přidejte do těsta. Nebo místo čokolády použijte čokoládové čipy.