Spojení silné kávy – espressa s troškou mléčné pěny, to je Espresso macchiato. Má nová láska😊. Chutná skvěle oslazené i neoslazené. Neslazené kávy moc ráda nepiju, ale takhle mi kupodivu chutná i bez cukru. Jsem ráda, že jsem objevila další skvělý nápoj. Vlastně si teď celý týden nedělám nic jiného. Ochutnejte a uvidíte proč:-D.
Káva
Kávy střídám podle chuti – používám Indian Mysorre s chutí karamelu, Australia Skybury Plantation, která má chuť oříšků a čokolády nebo kávu Costa Rica Black diamonds s aroma lesního ovoce.
Budete potřebovat:
- 1 espresso (30-40ml)
- 20g mléka
Příprava:
Do kávovaru dejte 7 gramů mleté kávy a připravte espresso.
Já někdy používám kávovar a jindy zase Cafflano Kompresso. Tam zase dávám 12 gramů jemně mleté kávy.
Cafflano Kompresso je ruční kávovar na přípravu espressa. Dělá opravdu vynikající espresso.
Espresso nalijte do malého hrnečku.
Ze studeného mléka připravte pěnu pomocí parní trysky u kávovaru. Použijte kovovou konvičku na mléko, nalijte do ní alespoň 50ml, z menšího množství se to špatně připravuje.
Trysku ponořte asi centimetr pod hladinu mléka. Zapněte trysku, konvičku nakloňte a až se začne hladina mléka zdvihat, konvičku posunujte směrem dolů. Tryska tedy bude stále jen kousek pod hladinou mléka.
Z konvičky naberte lžící pouze hustou pěnu a dejte ji na kávu. Můžete dát více či méně pěny, je to na vás. Správně by se pěna s kávou neměla promíchat, na dně by tedy měla být silná černá káva a nad tím vrstva pěny.
Takhle by měl nápoj vypadat před promícháním. Někdy se to ale zkrátka nepovede jako v případě hlavní fotky a mléko se smíchá s kávou. Ať se vám kafe povede tak či tak, je vynikající a oboje je správně:-).
Nápoj je nyní hotový😊.
TIP: pěnu posypte hoblinkami hořké čokolády