Nějak mě chytlo zkoušení nových druhů káv. Teď si kávu připravuji každý den trochu jinak. Je to zábava, protože pít každý den tu samou kávu na stejný způsob je nuda😊. Z kávy se dá udělat tolik nápojů, tak proč je nevyzkoušet všechny?

Espresso romano

 

Dneska jsem si udělala espresso Romano. Název můžete obrátit – Romano espresso je taky správně. I když se to může zdát podle názvu, tento nápoj ze Říma nepochází. Asi ani z Itálie, tedy alespoň nikde jsem zmínku o italském původu neobjevila. Espresso Romano je nápoj připravený z espressa a citrónu. Citrónová šťáva zjemní chuť espressa a vytvoří velice zajímavý a svěží nápoj.

 

Příprava:

  • 1 espresso
  • ½ kolečka citrónu (chemicky neošetřeného)

 

Káva:

Použitím různých káv dosáhnete různých výsledků. Tentokrát jsem použila kávu Australia Skybury Plantation.  Příště bych chtěla zkusit kávy z ovocnými tón jako je Costa Rica Black Diamonds nebo Congo Coopade Kivu. Všechny kávy seženete na www.kopiluwak.eu

 

Cafflano Kompresso

Cafflano Kompresso je super věcička. Pokud máte rádi espresso, tak určitě doporučuji. Espresso z Cafflano Kompresso chutná jako připravené z drahého kávovaru. Díky systému, které se uvnitř skrývá se při stlačení pístu vytvoří potřebný tlak a výsledkem je silné, lahodné espresso😊.

 

Příprava kávy:

Příprava kávy v Cafflano Kompresso: Použila jsem 12 gramů jemně mleté kávy Australia Skybury Plantation. Zalila jsem ji 50ml vařící vody (95 stupňů) a zmáčknutím pístu kávu přefiltrovala do spodní nádobky. Káva z Cafflana je silná, a právě proto jsem se pro tuto přípravu rozhodla.

Pro přípravu v kávovaru: Použijte 7 gramů kávy a připravte klasické espresso (30ml)

Ukrojte kolečko citrónu a rozkrojte na půl. Stačí když použijete dáte ½ kolečko citrónu, celé už bylo moc (zkoušela jsem to a kafe bylo moc kyselé). Citrón použijte nestříkaný, protože ho do kávy dáváte i s kůrou.

Nyní do malého šálku nalijte espresso. Postavte na talířek s půlkou citrónu.

Ozdobte zatočenou ozdobou z citrónové kůry. Stačí škrabkou udělat proužek z kůry (ideálně bez bílé části). Nožem okrájejte na tenký proužek. Ten obtočte kolem špejle a chvilku podržte. Zatočená citrónová ozdoba je hotová. Dejte ji na okraj šálku, měla by tam držet.

Před pitím vložte citrón do kávy nebo z něj do hrnku vymačkejte citrónovou šťávu (podle chuti). Kdo chce, může kávu ještě osladit.

Nápoj rovnou vypijte, při delším skladování by byla chuť citrónu moc silná a kvůli kůře by káva mohla zhořknou (navíc by káva byla studená).

Tento nápoj je ideální na začátek dne, citrón vás pěkně nakopne a dodá vitamin C. Když do nápoje přidáte 2 lžičky citrónu, bude chutnat skoro jako čaj s citrónem😊.