Snadný recept na vynikající večeři z fazolí. Jako základ budete potřebovat konzervované fazole v rajčatové omáčce. Na zahuštění fazolí zapomeňte na mouku, místo toho použijte vajíčko. Na ochucení jsem použila sladkou chilli omáčku, ale použijte, co máte po ruce. Také můžete přidat nakrájené kousky šunky, párků, papriky nebo třeba zbytek masa od oběda. Jako přílohu si uděláme domácí chleba. Je to super snadný recept, na který budete potřebovat jen mísu a ruce. Jen vše smícháte a po vykynutí upečete. S domácím chlebem budou fazole chutnat úplně jinak, uvidíte 😊

SurovinY

Fazole:

  • 2 plechovky fazolí v rajčatové omáčce
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1-2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sweet chilli omáčky
  • 1 lžička oleje
  • 1/8 lžičky černého pepře

Poznámka: Každé fazole jsou jinak kyselé a proto se množství cukru i soli může lišit.

Domácí chléb:

  • 500g hladké mouky
  • 380ml teplé vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu

 

Příprava

Fazole s vajíčkem:

Na malém množství oleje opečte v pánvi cibuli na kostičky. Stačí malá pánev protože je to poměrně malé množství.

Když je cibulka pěkně upečená přidejte fazole, sůl, pepř, sweet chilli omáčku (pokud nemáte vynechte) a cukr.

Fazole promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte vajíčka. Fazole začnou okamžitě houstnout, tak raději ztlumte teplotu jinak by se mohli připálit. Vařte maximálně 5 minut, poté odstavte a podávejte.

 

Domácí chléb:

  1. Teplou vodu (tak abyste v ní udržely ruku) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát ať vzejde kvásek.
  2. Mezitím nasypte do velké mísy zbytek surovin a po přidání kvásku vše promíchejte. Těsto dobře propracujte ručně nebo v kuchyňském robotu.
  3. Připravte si formu na chleba nebo jen plech vyložený pečícím papírem. Pokud se nejedná o formu silikonovou vymažte jí tukem a vysypte moukou. Chleba vložte do formy nebo položte na plech a nechte hodinu, ale klidně i dvě vykynout.
  4. Pokud chcete chleba sypaný kmínem nebo semínky potřete ho nejdříve vodou a pak teprve posypte.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25 až 35 minut. Špejle bude po vytáhnutí čistá.