Mezi rychlé a levné večeře se jednoznačně řadí i francouzské brambory. Tohle jídlo dělám moc ráda a vždycky se na něj těším. Pokaždé je dělám trochu jinak, podle toho, co zrovna máme v ledničce. Příprava zabere pár minut a zbytek už je na troubě. Pokud se vám tedy nechce dělat nějaké složité jídlo, jsou francouzské brambory skvělou volbou😊.

Je zajímavé, na kolik způsobů lze tohle jídlo udělat. Třeba Jardova maminka místo párku dává slaninu, brambory hojně posypává sýrem a vajíčka míchá se smetanou ke šlehání. Rodiče zase používají jedině špekáčky a brambory pečou v zapékací míse, takže jsou přes 10cm vysoké. Co ale nikde zatím nechybělo je kyselá okurka. K tomu se přidávám i já – kyselá okurka rozhodně nesmí chybět😊.

 

Suroviny:

  • 1kg brambor – nejlépe typ A nebo B
  • 300-500g párků (nebo jiné uzeniny)
  • 4 vejce*
  • 3 cibule
  • 150ml smetany ke šlehání**
  • 2 lžičky soli (12 gramů)
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • Špetka drceného nebo mletého kmínu

*pokud doma tolik vajíček nemáte, použijte, kolik máte. Sice se brambory tolik neslepí, ale nic to nemění na tom, že je to vynikající jídlo. Při použití menšího počtu vajec je třeba upravit i množství smetany ke šlehání. Na každé vajíčko použijte asi 40ml smetany.

**Francouzské brambory dělám i bez smetany, pouze s vajíčkem. Dobré jsou obě verze.

 

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Dělám kostky 1-2cm, někdo zase dělá plátky. U plátků mi přijde, že se to všechno moc nespojí a nejsou tak upečené (spíš vařené, jak se překrývají), proto dávám přednost kostkám.
  2. Cibuli nakrájejte na měsíčky nebo na kostičky.
  3. Já jsem si na pomoc vzala ruční sekáček, ráda si to brečení nad cibulí odpustím. Objevila jsem ho tady: odkaz
  4. Párky nakrájejte na kolečka nebo kostky.
  5. Nakrájenou cibuli dejte do mísy k bramborám a přidejte sůl, pepř a kmín. Vše promíchejte. Zeleninu nenechávejte dlouho stát, jinak by pustila vodu.
  6. Vajíčka dejte do misky a přidejte smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte.
  7. Připravte si velký plech a vyložte ho pečícím papírem nebo pečící fólií. Nyní na plech nasypte brambory s cibulí a rovnoměrně pokryjte plech.
  8. Nakonec vše polijte vajíčkem se smetanou. Snažte se směs nalévat tak, aby byla tak nějak všude. Nebo můžete vajíčka se smetanou rovnou promíchat v míse s bramborami a vylít to na plech. Dělám to tak i tak, jak kdy.
  9. Plech vložte do středu rozpálené trouby. Pečte na 200 stupňů 45 minut, nebo dokud se brambory pěkně nezapečou. Ke konci zapínám na chvilku větráček, aby měly brambory pěknou barvičku.
  10. Brambory nakrájejte na čtverečky a nandejte na talíř. Podávejte s kyselou okurkou, nebo také posypané strouhaným sýrem, s kečupem…prostě s tím, čím máte rádi😊

 

Dobrou chuť.

 

TIP:

Jestli chcete nandat krásně úhledné čtverečky, nechte brambory tak 10 minut vychladnout. Když budou na pečícím papíře, a ještě se zpevní ochlazením, budou držet pěkně pohromadě. Uvidíte, že když je druhý den nakrájíte, budou krásně držet tvar.

 

Nabrat a nasypat na talíř nebo nakrájet na úhledné čtverečky? Je to jedno, hlavní je chuť:-).