Poslední měsíc jsem doma, tak mám dost času na to, zkoušet nové recepty. Alespoň k něčemu je ta celostátní karanténa dobrá. Už roky hromadím lístečky s nápady na různá jídla a recepty, které chci vyzkoušet. Konečně to trochu ubylo😊.
Dnes mám pro vás recept na koláč s ghí. Je nadýchaný, měkký a těstem je hodně podobný bábovce. Chuťově je ale jiný. Hlavní surovinou je ghí. Používám ho na smažení a do indické kuchyně. Ve sladkých receptech je to ale novinka. Překvapilo mě, jak dobré dezerty z něj můžete připravit. Koláč měl úspěch u celé rodiny. Bydlí nás v baráku 8, takže na mě zbyl z celého koláče jen jeden kousek. Já se ale nezlobím, vždycky mám radost, když lidem chutná. To je pro mě tou největší odměnou. Jak říkala moje babička: Prázdný talíř je ta nejhezčí pochvala.
Suroviny:
- 85g hladké mouky
- 50g moučkového cukru
- 50g studeného ghí od České ghíčko: Web
- 40g mléka
- 2 žloutky a 1 bílek (podle mě můžete použít i 2 bílky, koláč bude ještě nadýchanější)
- 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva=6 gramů
- ¼ lžičky vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového cukru
- +2 lžíce rozpuštěného ghí na potření (25 gramů)
Forma: srnčí hřbet. Lze použít i kulatou dortovou formu, formy na muffiny
K tomu ghítela, marmeláda nebo moučkový cukr na posypání
Postup:
Žloutky, studené ghí a moučkový cukr vyšlehejte do světle žluté barvy.
Poté postupně vmíchejte mléko a po něm hladkou mouku.
Bílek vyšlehejte do tuha. Nakonec do těsta přidejte sníh z bílku. Použila jsem jen jeden bílek, ale příště vyzkouším dva. Tím se podle mě nic nezkazí.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. V případě silikonové formy to není nutné.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupnů 30-40 minut. Mě to trvalo 35 minut. Až bude špejle čistá, vytáhněte. Povrch bude krásně zlatý.
Ještě teplý koláč potřete rozpuštěným ghí. Postupně s ním potřete povrch koláče, počkejte až se vsákne a pokračujte, dokud ho všechno nespotřebujete.
Po vychladnutí vyklopte z formy.
Nakrájejte a podávejte
Podávejte s moučkovým cukrem, marmeládou nebo ghítelou.
Ghítelu mám nejraději od firmy České ghíčko. Mají několik druhů, stačí si vybrat. Skleničky si schovávám a používám je třeba na semínka nebo oříšky. Ghítelu i ghíčko najdete na této stránce: Web České ghíčko
Poznámka: Jinak druhý bílek jsem nalila do formy na led a zamrazila. Použiju ho zase do jiného receptu.