Poslední měsíc jsem doma, tak mám dost času na to, zkoušet nové recepty. Alespoň k něčemu je ta celostátní karanténa dobrá. Už roky hromadím lístečky s nápady na různá jídla a recepty, které chci vyzkoušet. Konečně to trochu ubylo😊.

Dnes mám pro vás recept na koláč s ghí. Je nadýchaný, měkký a těstem je hodně podobný bábovce. Chuťově je ale jiný. Hlavní surovinou je ghí. Používám ho na smažení a do indické kuchyně. Ve sladkých receptech je to ale novinka. Překvapilo mě, jak dobré dezerty z něj můžete připravit. Koláč měl úspěch u celé rodiny. Bydlí nás v baráku 8, takže na mě zbyl z celého koláče jen jeden kousek. Já se ale nezlobím, vždycky mám radost, když lidem chutná. To je pro mě tou největší odměnou. Jak říkala moje babička: Prázdný talíř je ta nejhezčí pochvala.

 

Suroviny:

  • 85g hladké mouky
  • 50g moučkového cukru
  • 50g studeného ghí od České ghíčko: Web
  • 40g mléka
  • 2 žloutky a 1 bílek (podle mě můžete použít i 2 bílky, koláč bude ještě nadýchanější)
  • 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva=6 gramů
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového cukru
  • +2 lžíce rozpuštěného ghí na potření (25 gramů)

Forma: srnčí hřbet. Lze použít i kulatou dortovou formu, formy na muffiny

K tomu ghítela, marmeláda nebo moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Žloutky, studené ghí a moučkový cukr vyšlehejte do světle žluté barvy.

Poté postupně vmíchejte mléko a po něm hladkou mouku.

Bílek vyšlehejte do tuha. Nakonec do těsta přidejte sníh z bílku. Použila jsem jen jeden bílek, ale příště vyzkouším dva. Tím se podle mě nic nezkazí.

Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. V případě silikonové formy to není nutné.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupnů 30-40 minut. Mě to trvalo 35 minut. Až bude špejle čistá, vytáhněte. Povrch bude krásně zlatý.

Ještě teplý koláč potřete rozpuštěným ghí. Postupně s ním potřete povrch koláče, počkejte až se vsákne a pokračujte, dokud ho všechno nespotřebujete.

Po vychladnutí vyklopte z formy.

Nakrájejte a podávejte

Podávejte s moučkovým cukrem, marmeládou nebo ghítelou.

Ghítelu mám nejraději od firmy České ghíčko. Mají několik druhů, stačí si vybrat. Skleničky si schovávám a používám je třeba na semínka nebo oříšky. Ghítelu i ghíčko najdete na této stránce: Web České ghíčko

 

Poznámka: Jinak druhý bílek jsem nalila do formy na led a zamrazila. Použiju ho zase do jiného receptu.