Máte rádi preclíky? Tak to vám budou chutnat i hadi na špejli. Jsou to preclíky obtočené kolem špejle s očima z kuliček pepře. Tyto hadi budou se budou náramně vyjímat na každém Haloweenském stole. Chutnají skvěle, jsou křupaví a přitom vypadají jako pravý. Uvidíte, že bude překvapená celá rodina až zjistí co jste jim upekla :-D. Nikdy bych pravého hada nesnědla, ale těchto hadů s ním klidně celý pekáč.

 

  • 300g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 30g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka balíčku)
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • Kuličky černého pepře na oči
  • Sýr cca 25 gramů
  • Na posyp: mák, kmín (nebo jen sýr)
  • Špejle (10-15 kusů)

 

  1. Vše na těsto smíchejte a dobře propracujte. Voda musí být vlažná, ale ne vařící aby vykynulo droždí.
  2. Těsto nechte pod utěrkou 15 minut kynout.
  3. Desku/vál posypte hladkou moukou. Těsto rozdělte na 15 kusů a vyválejte na 25-30cm dlouhého hada. Pokud to moc nejde navlhčete si ruce, těsto pak bude poddajnější a bude se lépe roztahovat. Hlavu udělejte silnější a ocas naopak tenký.
  4. Každého hada rovnou po vyválení namotejte na špejli a položte na plech vyložený pečícím papírem. Stačí když mezi nimi necháte 3 cm mezeru. Hada na špejli upravte tak, aby měl hlavu položenou na vrchní části špejle a ocas také. Vypadá to lépe protože se nezdeformují pod špejlí.

  1. Každého hada potřete vajíčkem a posypte nastrouhaným sýrem, celým kmínem, mákem, sezamem nebo jiným posypem.
  2. Kuličky pepře přitiskněte na hlavu na místo očí.
  3. Celkem vám to vyjde na 2-3 plechy.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 15-20 minut (dozlatova).

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden