Halloween je skoro tady a já zase stojím v kuchyni a vymýšlím nějaké šílené recepty. Hady jsem už několikrát pekla, takže to není úplná novinka, ale tentokrát jsem jim udělala upgrade a trochu je vylepšila.

Kromě hadů najdete na konci stránky recept na dýňový perník a dýňové sušenky. Ano, je to samá dýně. Dýni mám ráda, a navíc je to symbol Halloweenu. Ještě jsem zapomněla na myšky, které jsem pekla z těsta na hady. Z těsta si můžete vytvarovat a upéct cokoliv chcete:

Nejsou roztomilé?:-)

 

Hadi jsou z křupavého těsta. Chutnají jako preclíky, na povrchu jsou křupavý a uvnitř měkoučcí. Zároveň je to i dekorace na ozdobení stolu nebo bytu. Takové jedlé a dobré dekorace si nechávám líbit. Mimochodem kdybyste si hady chtěly nechat jako dekoraci i na příští rok, stačí je nesníst a nechat několik dnů vysušit na vzduchu. Podobné dekorace jsem dělala na Vánoce před několika lety a mám je do dnes.

Malování hadů můžete přenechat dětem, ať se mohou vyřádit. Všechno jsou to přírodní barviva, ale to je jen moje volba, klidně použijte, co seženete. Chtěla jsem děsivé hady, moc se mi to ale nepovedlo, jsou to spíše takový slaďouši:-D. Vždyť se na ně podívejte:

A co s hady? Snězte je samotné anebo podávejte na talíři s oblíbenou slanou pomazánkou. Stačí si do ní hady namočit a vychutnat. Hadi se dají i posypat různým kořením jako je mák, sezam nebo třeba kmín. Se sýrem jsou taky vynikající.

 Hady můžete použít i jako dekoraci

 

Suroviny:

  • 310g hladké mouky
  • 180g teplé vody
  • 30g změklého másla nebo hery
  • ½ sáčku sušeného droždí (3,5 gramu, ½ PL)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a ½ lžičky soli
  • Kuličky černého pepře jako oči
  • Barviva: modrá spirulina, ibišek či jiná potravinářská barviva
  • Štětec

 

Postup:

  1. Vše na těsto – mouku, vodu, změklý tuk, droždí, cukr a sůl smíchejte. Vypracujte těsto. Bude trochu lepit, ale až těsto trochu poválíte v mouce, bude to v pořádku.
  2. Těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál. Posypte ho i zvrchu. Poté ho nakrájejte na několik dílů. Záleží na vás, jak velké chcete hady. Vyjde to cca na 20 hadů? Záleží na velikosti. Nedělejte je ale moc tenké, jinak budou tvrdé. Ideální jsou alespoň 2cm silní hadi.
  3. Vezměte si kousek těsta, podsypte moukou a vyválejte z něj hada (doslova:-D). Udělejte mu hlavu a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Nepokládejte ho rovně, ale pěkně do tvaru S, ať je to správný had. Had rovný jako špejle vypadá divně:-D.
  4. Každému hadovi zapíchněte do hlavy 2 oči z kuliček černého pepře. Pokud nemáte, použijte nové koření (to budou pořádné oči😊).
  5. Nyní hady nepotírejte barvivem ani vajíčkem. Barvivo při pečení změní barvu, počkejte s tím, až se upečou. Vajíčko by zase udělalo povrch moc kluzký a tmavý, barva by na něm nebyla skoro vidět.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut. Až začnou lehce zlátnou, okamžitě vyndejte.

Po vychladnutí se můžete pustit do malování:

V miskách rozmíchejte různé barvy s kapkou vody. Stačí velmi málo vody, aby byla barva sytá. Pro světlejší barvu můžete přidat více. Já jsem použila lžičku vody a pak jsem postupně přidávala barvivo. Použila jsem například zelený ječmen, hořké kakao, ibiškový prášek, modrou spirulinu a také uhlí. Uhlí jsem použila z lékárny, tablety jsem rozmixovala v mlýnku na kávu a rozmíchala s vodou. Chtěla jsem sytou černou barvu, proto jsem dala vody opravdu málo.

Hady jsem malovala štětcem, který mám vyloženě na potraviny.

Po namalování nechte hada uschnout.

Hadi jsou vynikající s pomazánkou, ale i samotní.

 

Hadi jsou nejlepší prvních pár hodin, maximálně 1 den. Druhý den se z nich stane krásná dekorace, k jídlu už ale nebudou (ztvrdnout).

 

Další Halloweenské recepty:

Dýňový perník

 

Dýňové cookies