Haloween a Vánoce jsou moje nejmilejší svátky. Chci je tedy náležitě oslavit a to i s originálním tématickým jídlem. Haloween je tedy u nás plný strašidelného jídla a Vánoce jsou zase ve vánočním. Už mi trochu docházely nápady co udělat, ale naštěstí mě inspirovala naše kočka. V ruce jsem držela těsto a přemýšlela nad tím co z něj udělat, když mi upustila pod nohy svoji oblíbenou látkovou myšku. Nápad byl tedy na světě a já se hned pustila do tvarování myšek. Aby měli myšky obličej pomohla jsem si kořením, protože bez obličeje to nebylo ono. Mimochodem je to kynuté těsto, moc dobré, nadýchané takže myšky nejen hezky vypadají, ale také dobře chutnají.

Suroviny

 

Těsto na 1 plech plný myší:

  • 300g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 30g másla
  • 1/2 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1a 1/2 lžičky soli

1 vejce na potření

Na ozdobu:

  • kuličky černého pepře (cca 30-40kusů)
  • Nové koření (cca 20 kuliček)
  • Strouhaný sýr, celý kmín, sezam, mák, len…

Příprava

  1. Všechny suroviny smíchejte.
  2. Těsto si rozdělte na 20 myšek, 20 malých kousků na ocásek a 40 malinkých kuliček ze kterých uděláte ouška. Myšky ale můžete udělat menší nebo větší, podle toho si upravte kolik čeho budete potřebovat.
  3. Z těsta vyválejte silný váleček a upravte ho tak aby vypadal jako tělo myšky- na jedné straně se tedy bude zužovat.
  4. Myšky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte si mezi nimi místo i na ocásek.
  5. Dále je potřeba vyválejte ocásky. Těsto si buď podsypávejte moukou nebo pokud nejde rozválet navlhčete si ruce, půjde to pak lépe. Ocásek položte myšce pod zadeček.
  6. Za malých kuliček umačkejte ouška nebo nechte uši jako kuličky. Aby držely použijte špejli kterou ucho zmáčknete do těsta.
  7. Každé myčce potřete obličej vodou tam kde budete dávat oči a nos. Voda bude fungovat jako lepidlo.
  8. Nové koření přilepte myšce jako noc a černý pepř přimáčkněte na místo očí.
  9. Ještě zbývá potřít myšky rozšlehaným vajíčkem (obličej vynechte) a posypat strouhaným sýrem nebo jiným posypem.
  10. Před pečením ještě nechte myši 30 minut kynout.
  11. Pečte v rozehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 15 minut. Špejle bude po vytažení suchá.