Na poznávání zahraničních jídel mě nejvíce baví to, jak podobné a zároveň jiné si některé recepty jsou. Lívance, palačinky nebo krupicovou kaši jsem snad objevila v každé zemi. Někde se liší vzhled, někde je složení skoro stejné a jinde je zase recept tak odlišný, jak to jen jde.

Tentokrát jsem objevila jamajskou kukuřičnou kaši. Zní to sice jako příloha podobná kaši bramborové, ale není. Jedná se o sladkou kukuřičnou kaši. Je to taková obdoba naší krupicové kaše jen s tím rozdílem, že namísto pšeničné krupice používají kukuřičnou mouku a místo másla a kakaa kaši zdobí ovocem či skořicí.

Nevím jak vy, ale já mám krupicovou kaši strašně moc ráda. Provázela mě celé dětství, a i když jsem dospělá, ráda si na ni pochutnám. Tenhle recept jsem musela vyzkoušet a musím vám říct, že jsem se zamilovala!

 

Zajímavost:

Na Jamajce si do ní děti i dospělí rádi namáčí chléb. Před rokem jsem Jamajský chléb pekla a je úplně jiný, než ten český. Je to taková sladká houska, takže chápu, že se to k tomu hodí. Ten český mi ale dohromady moc neladí.

 

Suroviny:

  • 350g vody
  • 130g mléka
  • 95g kukuřičné krupice (koupila jsem v obchodě se zdravou výživou)*
  • 20g palmového cukru anebo třtinový cukr
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1/8 lžička mleté cejlonské skořice (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Na ozdobu: použila jsem rybíz, borůvky, strouhaný kokos

*v originálním receptu byla kukuřičná mouka. Když jsem se dívala na vzhled mouky, byla to zrníčka a ne klasická kukuřičná mouka. Vím, že se v různých zemích kukuřičná mouka nazývá různě a dost se to liší, tak jsem poslechla svoji intuici a použila kukuřičnou krupici. Podle mě je výsledek přesně takový, jaký má být. Každopádně až si koupím hladkou kukuřičnou mouku, vyzkouším a uvidíme, jaký je v tom rozdíl. Mimochodem jsou ještě další druhy kukuřičné mouky, například polohrubá. Kdo si z toho má vybrat😊

 

Koření

Cejlonská skořice

Cejlonská skořice je trochu jiná. Objevila jsem ji na Koření králů . Chuťově je sladší, ne tak štiplavá jako skořice čínská, kterou běžně kupuji v obchodě. Četla jsem si různé články o tom, jak je cejlonská skořice zdravá a na co vše je prospěšná. Mě na ní ale nejvíce baví její chuť.

Muškátový oříšek – doporučuji též Koření Králů a to proto, že se to vyplatí. V balení je hned 6 oříšků jen za 45 Kč, to je prostě pecka!

(Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

 

Palmový cukr

Použila jsem palmový cukr, protože jsem ho zrovna měla doma a protože se mi k té Jamajce hodil. Mám ho z www.pepis.shop Určitě by byl vynikající i třtinový cukr, který chutná po karamelu. Tato kaše se dá osladit i slazeným kondenzovaným mlékem. Věřím, že to musí být vynikající, takže to taky někdy budu muset vyzkoušet😊.

 

Postup:

V hrnci nebo nepřilnavé pánvi smíchejte mléko, vodu a kukuřičnou krupici. Za stálého míchání přiveďte k varu a na nízkou teplotu vařte 10 minut. Kaše postupně začne houstnout.

Když je kaše uvařená odstavte ji a oslaďte. Palmový cukr nejdříve nastrouhejte na jemném struhadle a pak teprve přidejte do kaše. Vcelku ani na kousky by se tak rychle nerozpustil. Promíchejte a pokud je na vás kaše moc hustá, přidejte trochu mléka nebo vody, ať se kaše naředí.

Kaši nandejte do talíře nebo misek. Posypte ji čerstvým ovocem, strouhaným kokosem nebo jen skořicí.

Kukuřičnou kaši podávejte teplou.

 

TIP:

Kaši jsem dělala na dva způsoby. Na první talíř jsem dala rozpustit lžičku kokosového oleje a posypala špetkou skořice. Neměla jsem mletou, takže jsem na jemném struhadle nastrouhala tyčinku skořice přímo na kaši.

Druhou kaši jsem pak ozdobila mixerem lesního ovoce a kokosu.