Recept na horkou taštičku plnou ovocné náplně. Zatím jsem dělala jen borůvkovou nebo jahodovou, ale plánuji vyzkoušet i švestkovou se skořicí nebo jablečnou. Nejlépe chutná chvilku po vyndání z pánve. Těsto z venku je křupavé a uvnitř je horké ovoce. Prostě mňamka.

Suroviny

  • Listové těsto (čertvé/mražené)
  • Olej na smažení (do výšky min. 3cm)

Borůvková náplň:

  • 100g borůvek
  • 100ml vody
  • 4 lžičky vanilkového pudinku
  • 40g cukru
  • 2 a1/4 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžíce vody na rozmíchání pudinku
  • 1 lžička vanilkového cukru

Jahodová náplň:

  • 150g jahod
  • 50ml vody
  • 40g cukru
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce vody na rozmíchání škrobu
  • 1 lžička vanilkového cukru

Příprava

Náplň:

Ovoce, oba cukry a vodu přiveďte k varu.

Vmíchejte kukuřičný škrob nebo vanilkový puding rozmíchaný ve vodě.

Vařte po dobu 5 minut.

U borůvkové náplňe přidejte citronovou šťávu (pro kyselejší chuť ji můžete přidat i do jahodové)

Náplň nechte před plněním úplně vychladnout.

 

Taštičky:

Listové těsto rozválejte na pomoučněném válu na cca 3 milimetry. Nerozválejte ho tedy úplně na tenko. Podle potřeby podsypávejte moukou. Těsto vystačí tak na 2 vály.

Vyválené těsto nařežte na čtverce nebo obdelníky. Velikost je na vás (já dělám větší taštičky, tak 12*12cm )

Taštičku bude překládat na polovinu. Náplň rozetřete na jednu půlku tak, aby se nedostala na okraje.

Okraje potřete prstem namočeným ve vodě. Voda bude fungovat jako lepidlo.

Nyní je čas taštičku zabalit. Začněte ohnutím vrchní a spodní části směrem ke středu. Stačí jen o 2 centimetry. Zabraňuje to náplni vytéct. Poté taštičku neohnutými okraji napůl a okraje dobře přimáčkněte. Můžete je lehce stisknout vdličkou.

 

Smažení:

Olej rozpalte na střední teplotu.

Taštičky vložte do rozpáleného oleje. Vkládejte je vždy najednou a nedávejte jich na pánev zbytečně moc. Jinak by teplota poklesla a taštičky by začaly vytékat nebo by se pekly nerovnoměrně.

Když jsou dozlatova upečené můžete je vytáhnout.

Položte je na ubrousek nebo papírovou utěrku a nechte okapat. Po chvilce otočte aby se olej odsál z obou stran.

Na smažení také můžete použít fritézu.

Na závěr je můžete pocukrovat moučkovým cukrem