Jogurt má ochlazující účinek, a proto si ho v létě pravidelně dopřávám a nejen v létě. Tenhle nápoj si dám ráda po celý rok:-). Nejraději mám jogurtové lassí – indický nápoj z jogurtu, mléka a někdy i ledu. Místo mléka můžete použít i vodu, dobré jsou obě varianty. Tento osvěžující nápoj se vám bude hodit do horkých letních dnů (snad ještě nějaké budou). Až vám bude vedro, udělejte si skleničku lassí a uvidíte, že vám bude hned lépe. Nebo si ho připravte jako rychlou svačinu si snídani, kterou si můžete vzít i sebou.

Lassí má mnoho obměn – k základnímu receptu můžete přidat ovoce (například banánové je vynikající), kakao nebo různé koření. Já mám nejradši lassí s kardamomem anebo to s banánem. Někdy to spojím a udělám banánové lassí s kardamomem😊. Kardamomem je skvělé koření. Na celý nápoj stačí přidat pouze jednu tobolku.

Objevte nového kamaráda do horkých letních dnů – sklenici jogurtového lassí.

 

Na přípravu budete potřebovat:

  • 180g bílého jogurtu
  • 120g mléka nebo vody
  • 50g kostek ledu
  • 1 tobolka kardamomu
  • 2 lžíce čekankového sirupu nebo pár lžiček třtinového cukru
  • Volitelně: ½ odměrky ovesné vlákniny CardioWell

Pomůcky: mixér

 

Ovesná vláknina Cardio well

 

Kardamom

Seženete například na www.shams.cz

 

Příprava:

Kardamomový lusk otevřete a vyndejte z něj černá semínka. Právě v těch se ukrývá chuť. Semínka rozdrťte paličkou nebo v hmoždíři. Dá se použít i mletý kardamom, ale tenhle má výraznější chuť, a proto ho používám raději.

Jogurt, mléko nebo vodu, led i kardamom dejte do mixéru. Pro sladší chuť přidejte čekankový sirup, med nebo třtinový cukr. Mixujte 1-2 minuty. Díky ledu se na nápoji vytvoří hustá pěna a nápoj bude krásně studený.

Rozlijte do sklenic.

Poznámka:

Nápoj je lepší vždy připravit čerstvý, a ne ho uložit do lednice.