Za chvíli je tu Haloween tak se pojďme podívat na to co si připravit jako hrůzostrašné pohoštění. Začneme kostmi z kynutého těsta sypané sýrem. Je to taková jednohubka do pusy a ke sledování filmu je to jako „zobání“ taky super. Nemůžu se rozhodnout které mi chutnají více, jestli ty malé křupavé nebo velké nadýchané. Navíc jsou posypané sýrem a protože je se sýrem všechno lepší chutnají opravdu skvěle. Jediný problém je, že jsou opravdu jedlé takže jich je vždycky málo 🙂 Další recepty budou brzy následovat takže pokud chcete mít inspiraci co na Haloween připravit za jídlo i dekorace určitě nezapomeňte kontrolovat tyto stránky.

Suroviny

    • 300g hladké mouky
    • 180ml teplé vody
    • 30g Másla
    • 1/2 lžíce droždí (půlka sáčku)
    • 1 lžíce cukru
    • 1 a 1/2 lžičky soli

    Na posypání: 25-50g eidamu (nebo jiného sýra)

    1 vejce na potření

    Mouka na podsypání

Příprava

  1. Mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, cukr, sušené droždí a sůl smíchejte. Dobře propracujte.
  2. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozkrájejte na malé kousky. Záleží na vás jak velké chcete kostičky. Menší jsou křupavější a větší nadýchané a křehké. Já většinou dělám půl na půl.
  3. Z těsta vytvarujte kosti a rozlože je na plech. Vyválejte hada, nařízněte kraje a vytvarujte tvar kosti. Použít můžete i vykrajovátko. Těsto se lépe vyvaluje navlhčenou rukou nebo pokud se těsto lepí těsto podsypejte moukou. Z této várky uděláte 1 až 1 a půl plechu.
  4. Nyní nechte kosti 15 minut vykynout.
  5. V misce rozmíchejte vajíčko a metličkou všechny kosti potřete. Pokud nemáte vajíčko potřete je vodou.
  6. Na závěr je posypte nastrouhaným sýrem. Sýr si strouhám do misky a pak kosti posypu. Když se strouhají rovnou na plechu padá hodně sýra bokem.
  7. Pečte na 160 stupňů asi tak 20 minut (dozlatova).

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu (jinak ztvrdnou)

Trvanlivost: 1 týden