Recept na vynikající horkou čokoládu. Připravovala jsem ji v elektrickém hrnci, ale pokud nemáte, může ji uvařit i na sporáku😊.

Čokoláda je hustá tak akorát – ani moc ani málo a přesně tak to mám nejradši. Večer mě honila mlsná. Lednice byla prázdná, nebylo napečeno…nakonec mě zachránila tato horká čokoláda. Vím, že by se sladké na noc nemělo, ale na druhou stranu jsem po ní spala jako miminko:-D.

Suroviny:

  • 500ml plnotučného mléka
  • 45g hořké čokolády – použila jsem 30%
  • 25g hořkého kakaa
  • 25g krupicového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (10 gramů)
  • Špetka soli (zvýrazní chuť čokolády)

+ špetka cejlonské skořice na ozdobu (já ještě přidala vločky mořské soli)

 

Elektrický hrnec

Takzvaný Multicooker jsem objevila před měsícem. Vybrala jsem si ho namísto pomalého hrnce, protože nahradí hned několik přístrojů. Jelikož mám hodně malou kuchyni, jsem za ušetření místa velice vděčná. Umí vařit, je to pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba, jogurtovač, rýžovar, klasický hrnec i pánev na smažení. To jsou důvody, proč jsem nedokázala odolat. Na stránkách se teď budou objevovat recepty z tohoto hrnce. Jako každý si chci svou novou „hračku“ pořádně vyzkoušet:-D. Brzy vás čeká recept na chleba, jogurt nebo na skvělé kuřecí nugetky.

Kdyby vás tyto hrnce zajímaly, mrkněte sem, kde jsem hrnec vybírala: Pomalé hrnce

 

Postup v elektrickém hrnci

Z mléka jsem si odlila třetinu a zbytek dala do hrnce. Do hrnce jsem také přidala cukr.

Ve třetině mléka, kterou jsem si odlila do misky jsem rozmíchala škrob a kakao. K míchání jsem použila metličku, aby ve směsi nebyla ani hrudka.

Hrnec jsem nastavila na funkci Express – ta se aktivuje tak, že pár sekund podržíte tlačítko se symbolem vypnutí (v pravém dolním rohu). Každý hrnec to ale může mít jinak. Víko na hrnec nedávejte.

Když se mléko začalo vařit, přidala jsem směs z misky. Čokoláda začala během chvilky houstnout. Přidala jsem na kousky nakrájenou čokoládu a také špetku soli (zvýrazní chuť čokolády). Čokoládu jsem vařila ještě chvilku, dokud nebyla konzistence taková, jakou jsem jí chtěla.

Poznámka: Na míchání nikdy nepoužívejte kovové náčiní. Já používám silikonovou metličku, případně silikonovou vařečku.

 

Postup na sporáku:

Je to stejné jako u elektrického hrnce. Třetinu mléka smíchejte s kakaem a škrobem. Mléko mezitím přiveďte k varu, vmíchejte tuto směs a až začne houstnout i čokoládu se špetkou soli. Vařte 1-3 minuty do požadované hustoty. Po celou dobu čokoládu míchejte, ať se nepřipálí.

Ideální je hrnec s nepřilnavým dnem. Já třeba používám malý rendlík s keramickým povrchem. Kovové hrnce používám nerada, většinou v nich jídlo akorát připálím.

 

Čokoládu rozlijte do hrnců a podávejte s nebo bez šlehačky.

 

Poznámky k receptu:

  • Plnotučné mléko dodá čokoládě smetanovější chuť.
  • Pokud budete používat čokoládu s více než 30% kakaa, raději bych ubrala trochu kakaa z receptu.
  • Kakao i škrob je třeba zcela rozpustit v mléce a pak teprve přidat do horkého mléka. Když byste je rovnou nasypaly do mléka a vařily, budou v čokoládě hrudky.

 

 

Co si dát k horké čokoládě?

Cuketové brownies

Jahodový pohár s tvarohem