Gumový medvídci nemusí být jen obarvená želatina s cukrem. Doma si můžete vyrobit mnoho zdravých variant této sladkosti anebo si z nich vytvořit přírodní lék na chřipku a nachlazení. Je to mnohem příjemnější než jíst nějaký prášek. Jen sníte pár medvídků 😊

Kurkumový medvídci jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Uleví při bolesti krku, podporují trávení a díky vysokému obsahu želatiny jsou i skvělé na klouby. Kurkuma je přírodní lék snad na všechny zdravotní problémy, co znám, ale při chřipce určitě oceníte hlavně její protizánětlivé vlastnosti. Med uklidní podrážděný krk a pepř ještě posílí léčivé účinky kurkumy (konkrétně kurkuminu v ní obsaženém). Kajenský pepř můžete a nemusíte použít, je to přírodní analgetikum, které oceníte, pokud vás bolí v krku. Použila jsem formu na medvídky, kterou seženete v kuchyňských potřebách, ale pokud jí nemáte můžete použít jiné malé formičky nebo směs vylít na plech a po ztuhnutí nakrájet na kostičky. Medvídek nebo kostička – hlavně že to funguje 😊

SurovinY

  • 120ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo 100% džusu
  • 15g vepřové želatiny v prášku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mleté kurkumy (2 gramy)
  • Špetka mletého černého pepře (posiluje účinky kurkumy)
  • Špetka kajenského pepře (volitelně)

 

Pomůcky: forma na gumové medvídky nebo jiná malá silikonová forma, pokud nemáte použijte nízký plech a po ztuhnutí bonbony rozkrájejte na malé kostičky.

 

Příprava

  1. Pomerančovou šťávu smíchejte v malém hrnci nebo pánvičce s kurkumou, pepřem i kajenským pepřem.
  2. Hladinu posypte želatinou a nechte 10 minut odležet. Želatina během té doby nabobtná a urychlí tak její rozpouštění.
  3. Zapněte sporák a na střední teplotu zahřívejte směs, dokud se želatina nerozpustí. Většinou stačí zahřát tekutinu těsně pod bod varu.
  4. Odstavte, přidejte med a dobře promíchejte.
  5. Silikonovou formu nejdříve podložte tácem nebo talířem, aby se při přenášení nevylila tekutina.
  6. Pomocí lžičky nebo pipetky rozlijte směs do formy na medvídky nebo jakékoliv jiné.
  7. Formu přeneste do lednice a nechte několik hodin vychladnout a ztuhnout. Pokud jste nedočkavý postačí i 10-20 minut v mrazáku. Nezapomeňte je ale vyndat jinak z nich budou promrzlí medvídci.
  8. Po ztuhnutí medvídky vyklepněte a přendejte do zavírací krabičky.

 

Použití: Tato dávka mi většinou vydrží tak na 3 dny. Nejlepší je ujídat medvídky v průběhu celého dne a ne jen jednorázově.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: v lednici 1 týden, v mrazáku min. 1 měsíc