Recept na tradiční české kynuté buchty s tvarohovou náplní. Je snad něco lepšího než si kousnout do ještě teplé a čerstvě pocukrované buchty s tvarohovou náplní? Doma na sobě nemusíte šetřit a můžete si buchty naplnit víc než jak je plní v obchodě. Dávku můžete i zdvojnásobit, my jsme doma dva a pekáč buchet mizí rychlostí světla. Vím, že se horké buchty nemají jíst (prý po nich bolí břicho), ale já si nemůžu pomoct a musím se do nich pustit hned po vyndání z trouby. Protože ta vůně buchet je tak úžasná.
Suroviny
Těsto vystačí na cca : 7 obrovských/14 středních/30 malých plněných buchet
Kynuté těsto na buchty:
- 500g hladké mouky
- 300ml vlažného mléka
- 125g hery
- 2 žloutky
- 1 sušené droždí
- Rozpuštěné máslo nebo hera na potírání (cca 50g)
Tvarohová náplň:
- 500g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 80g cukru moučka
- Moučkový cukr na posypání
Volitelně:
- Rozinky
Příprava
Náplň:
na tvarohovou náplň smíchejte všechny suroviny. Metličkou dobře rozmíchejte všechny hrudky.
Těsto:
- Mléko zahřejte tak aby bylo vlažné. Musí se v něm dát udržet ruka (nepálí) jinak by těsto nevykynulo.
- Přidejte ostatní suroviny: mouku, heru, žloutky a droždí.
- Vypracujte těsto a nechte zakryté utěrkou hodinu kynout.
- Těsto rozdělte na 14 dílů.
- Vytvořte čtverec okolo 15*15cm. Můžete použít pomoučněný vál a těsto vyválet. Nebo stačí těsto v rukou rozmačkat do stran (můžete si je potřít trochou oleje, ale těsto se i tak skoro vůbec nelepí).
- Do středu čtverce dejte 4 lžičky tvarohové náplně (lžičky jsem nezarovnávala). Když to množství dodržíte měla by vám náplň vyjít na chloupek přesně. Okraje stiskněte k sobě a dobře utěsněte. Zabalenou buchtou položte spojem dolů na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem.
- Každou buchtu před přidáním další potřete rozpuštěným máslem. Potírejte zvrchu ale i všechny boky. Buchty se pak od sebe budou snadněji oddělovat.
- Po naplnění plechu nechte dalších 15 minut kynout.
- Pešttě na 175 stupňů. Buchty se pečou okolo 20-25 minut. Pokud děláte jinou velikost bude se měnit i doba pečení. Když buchty lehce zhnědnou máte hotovo a můžete je vytáhnout.
- Buchty před podáváním bohatě pocukrujte moučkovým cukrem.
Skladování: krátkodobě při pokojové teplotě, jinak v lednici v uzavřené nádobě. Lepší je buchty předem necukrovat protože se při skladování cukr rozpustí a buchty budou ulepené
Trvanlivost: 3 dny