Levandule se v jídle nepoužívá tak často jak by zasloužila. Tato fialová květinka nejen krásně voní, ale také skvěle chutná. Má výrazně aroma takže jí stačí dát opravdu maličko a celý pokrm bude mít příjemnou levandulovou chuť. Levandulové mléko mě napadlo když jsem vyráběla borůvkový koktejl s levandulí. Napadlo mě jí rozmixovat s mlékem a získat tak mléko s chutí levandule. Když jsem mléko ochutnala okamžitě jsem si ho zamilovala. Jen jsem nebyla spokojená s barvou. Levandule je fialová, ale pokrmy i nápoje z ní jsou bílé. Já jsem ale chtěla aby mléko mělo nádhernou fialovou barvu kterou levandule má. Proto jsem přidala pár borůvek které v mléce ani neucítíte ale zato ho krásně obarví (a přírodní cestou). Až bude mít náročný den, nebo špatnou náladu připravte si skleničku levandulového mléka. Uvidíte, že vám hned budete lépe. Levandule vám také zlepší kvalitu spánku a vy tak budete druhý den svěží jako rybička.

Suroviny

  • 250ml mléka
  • 20 borůvek
  • 1/2 lžičky sušené levandule
  • Cukr podle chuti

Příprava

  1. Mléko rozmixujte s cukrem a levandulí. Stačí minutu a mléko bude mít levandulovou chuť.
  2. Nyní je čas začít přidávat borůvky. Když jich přidáte moc bude mléko spíš borůvkové barvy než levandulové. Přidejte 10 borůvek a začněte mixovat. Přidávejte borůvky dokud mléko nezíská krásnou levandulovou barvu jako vidíte na fotce. Tento krok je volitelný.
  3. Mléko přeceďte abyste se zbavily kousků borůvek a levandule.
  4. Nalijte do sklenice a můžete podávat.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny (nebo podle toho kdy jste mléko otevřely)