Mrkový khír je indický dezert z mrkve a mléka. Pokračuji v objevování indických dezertů a na khír jsem se strašně těšila. Byla jsem zvědavá, jak může mrkvový puding chutnat. Tento dezert mi hned zachutnal, je tam kardamom a ten mám moc ráda. Khír se většinou podává posypaný oříšky anebo kokosem. Chtěla jsem použít pistácie, ale měla jsem jen pár mandlí.

Podle mě bude mrkev v tomto podání chutnat i dětem. Jen jim asi nesmíte říct, že tam je. Je sladký a chuťově byste vůbec neřekli, že je vyrobený z mrkve.

Indické dezerty mě baví, protože mě vždycky překvapí😊.

 

Suroviny:

  • 500g plnotučného mléka
  • 170g mrkve
  • 50g krupicového nebo třtinového cukru
  • 2 lžíce ghí
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • 6 snítek šafránu
  • +mandle nebo pistácie na ozdobu

 

Množství: 2 porce

 

Postup:

  1. Šafrán dejte do malé misky. Přidejte 1 lžíci vroucí vody a nechte 10 minut stát. Pustí barvu.
  2. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno.
  3. Připravte si wok nebo nepřilnavou pánev. Přidejte ghí a zahřejte. Mrkev nasypte do rozpáleného ghí a 5 minut opékejte (za stálého míchání).
  4. Nyní mrkev zalijte mlékem a přidejte i cukr, kardamom a vodu se šafránem.
  5. Přiveďte k varu. Nyní budeme khír redukovat. Je potřeba ho zahustit. Na střední teplotu za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nepřilnavá pánev je hodně velký pomocník, v kovovém hrnci by se dezert hodně přichytával ke dnu.
  6. Změřila jsem, kolik jsem měla na konci, kdy měl khír ideální konzistenci – 375 gramů. Množství se tedy snížilo přibližně na polovinu. Kdybyste nevěděli, můžete přelít obsah pánve do misky na váze a zkontrolovat si váhu. Budete vědět, jestli máte ještě pokračovat.
  7. Na konci dezert zvažte a pokud by to bylo málo, přidejte mléko až do 375 gramů (nemusí to být úplně přesně).
  8. Mrkvový khír je hotový. Podávejte ho teplý či studený. Na ozdobu se používají opečené pistácie nebo mandle. Můžete použít i krátce opečený kokos. Dejte ho na suchou pánev a za stálého míchání opékejte, dokud nezezlátne.

 

Poznámky k receptu:

  • Plnotučné mléko dodá dezertu smetanovější chuť, použít lze samozřejmě i polotučné.
  • Pokud nemáte ghí, použijte máslo nebo kokosový olej.
  • Cukr lze použít bílý krupicový, třtinový anebo sladidlo, na které jste zvyklí. Třeba čekankový sirup je vynikající.
  • Šafrán lze vynechat, místo něj můžete použít špetku mleté kurkumy anebo nic.