Jarda slavil svátek a já jsem se zase pustila do tvoření (nahrávám to o něco později:-)). Výrobu dortů miluju – pečených i těch nepečených. Jen mě mrzí, že na to nemám tolik času, jak bych chtěla. Další věc je, že když udělám dort a jsme na to jen dva, je to hodně. Počítám, že kdybych pekla tak často abych byla spokojená, došli by kolemjdoucí lidé k přesvědčení, že mezi námi chodí kosatky…no prostě bych pěkně nakynula:-D.

Někdy si říkám, jaká je škoda, že nemůžeme sníst všechno co máme rádi… musíme se dost často omezovat. Já třeba miluju sladké a taky ochutnávání jídel z celého světa. Když jednou za čas jedeme do Prahy, ochutnávám všechno, co mi přijde pod ruku a co neznám. Domů se pak už valím jako sud, tedy sud s úsměvem na rtech:-D. Člověk si musí trochu osladit život:-).

 

Tentokrát jsem dělala čokoládový cheesecake se svatojánskými ořechy. Ještě mi trochu oříšku zbylo a říkala jsem si, že by to mohl být dobrý nápad. Jelikož mi to přišlo takové prázdné, přidala jsem ještě mák a citrus vlastní úrody. Překvapilo mě, jak dobře mák na tom dort vypadá…kombinaci čokolády a máku si musím někam zapsat…je boží!

 

Budete potřebovat:

 

Čokoládový korpus

  • 130g čokoládových Bebe sušenek
  • 100g rozpuštěného másla

Čokoládový krém/náplň

  • 400g hořké čokolády s 30% obsahem kakaa
  • 250g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250g smetany ke šlehání
  • 200g paloučku (čerstvý sýr balený v alobalu)

 

Poleva

  • 150g hořké čokolády
  • 150g smetany ke šlehání

 

Na ozdobu: Svatojánské ořechy, kumquat (takový malý citrus, který se dá jíst i s kůrou), celý mák

Pomůcky: Pečící papír, kulatá dortová forma se sundavacím dnem.

 

Postup:

Začněte rozmixováním BEBE sušenek. Používám chopper, mixér, jde to i v ručním mlýnku na ořechy anebo pak pomocí válečku na těsto, kterým sušenky rozválíte na prach.

Máslo dejte rozpustit, přidejte k sušenkám a promíchejte.

Připravte si kulatou dortovou formu. Vyložte ji pečícím papírem, ať se vám dort dobře vyndává. Směs na korpus vyklopte do formy a prsty nebo pomocí lžíce rozmačkejte do stran. Já na to ještě dám další pečící papír nebo potravinovou fólii a pomocí malého kulatého válečku rozválím aby byl korpus všude stejně rovný.

Korpus dejte na 20 minut do lednice anebo na 5 minut do mrazáku.

 

Náplň:

Než korpus ztuhne, dejte rozpustit čokoládu ve vodní lázni.

Ve velké míse smíchejte palouček, tvaroh a šlehačku, vše vychlazené. Jen krátce promíchejte metličkou, zatím nešlehejte.

Přilijte rozpuštěnou čokoládu, vložte elektrický šlehač s metličkou jako nástavcem a šlehejte 30-60 minut. Jde jen o to rozmíchat čokoládu. Naopak, když jsem krém vyšlehala dotuha, byl pak dort moc tvrdý a drolil se. Takže jen promíchat a je to😊.

Náplň rozetřete na korpus a uhlaďte. Dejte na hodinu do lednice.

 

Poleva

Hořkou čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu a nalijte do čokoládu. Míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká čokoládová směs. Nechte ji vychladnout a nalijte na korpus.

Ještě formou trochu zaklepejte o linku, tím se povrch vyrovná.

 

Dort dejte do lednice a nechte min. 4 hodiny ztuhnout. Poté opatrně projeďte okraje nožem (nemusíte, pokud ta máte pečící papír), sundejte okraj formy a přeneste dort na tác.

Dort jsem ozdobila svatojánskými ořechy nakrájenými na měsíčky a celými zrníčky máku.

Svatojánské ořechy se dají koupit i firmy Chuť Moravy. Skvělý je i nálev z nich, můžete ho použít jako takový toping na dort. Já jsem z něj udělala likér, takže jsem bohužel měla smůlu:-).

 

Další možnost:

Kombinace svatojánských ořechů, máku, Kinder Buena (to bylo pro mě:-)), Milka pralinek a na kolečka nakrájeného kumquatu. Tedy on to asi není kumquat, pěstujeme si ho doma – jmenuje se Citrus calamondin. Je to něco mezi citrónem a pomerančem, stejně jako kumquat. V obchodě ho nekoupíte, seženete ale kumquat (například a ten chutná prakticky stejně). Navíc se dá jíst i s kůrou, což je prima.

Příště bych asi zvolila jen ty ořechy, mák a kumquat. Na ozdobu jsem použila i pár listů z citrusů.

 

Jarda se chtěl o dort podělit s kamarádem. Jezdil s ním na montáže a on mu každý den dal chleba se šunkou, aby prý dostatečně jedl. Já jsem dřív Jardovi taky dávala svačiny do práce, ale vždycky si na ně vzpomněl až večer. Kamarád je ale neodbytný a vždycky dohlédl na to, aby to snědl:-D. Taky bych potřebovala, aby mi někdo připomínal jíst a pít:-).

Takhle jsem mu to připravila:

 

 

Poznámky:

  • Zatím jsem vždy používala 30% čokoládu, nejčastěji z Lidlu – i když je levná, chutná moc dobře. V čokoládě je i trochu cukru, tak jsem dort už nesladila.
  • S kvalitnější čokoládou jsem dort ještě nedělala, nejsem si jistá, jestli u např. 70% čokolády nebude moc hořký anebo suchý a drolivý. Jestli chcete dosáhnout stejného výsledku, použijte 30% čokoládu, vyšla mě na nějakých 15Kč, takže se dort ani tak neprodraží jako při použití čokolád s vysokým obsahem kakaa.
  • Použijte dortovou formu se sundavacím dnem. Jednou jsem použila silikonovou a neměla jsem jak dort z formy dostat. Jedině do ní vložit pečící papír nebo potravinovou fólii až k hornímu okraji a pak opatrně dort vytáhnout.
  • Tvaroh používám vaničkový – nejčastěji tuční. S nízkotučným tvarohem mi dort moc nechutnal.
  • Když neseženete čerstvý sýr, dá se použít i neochucená Lučina anebo sýr Philadelphia ve vaničce.
  • Důležité je čokoládu v krému pouze rovnoměrně rozmíchat, trvá to asi minutu. Při delším šlehání byl krém tak tuhý, že ani nešel nandat na korpus a navíc byl výsledný dort takový drolivý …zkrátka nebyl tak dobrý.