Konečně se mi povedlo udělat domácí Nutellu. Stálo mě to hodně pokusů, ale hlavní je, že už jsem na to přišla😊. Vím, že hodně lidí dělá Nutellu z rozmixovaných lískových oříšků, já jsem ale chtěla Nutellu pouze z čokolády, kakaa a mléka. Tu z oříšků budu samozřejmě dělat také, jen ne teď. Snad všechny pomazánky alá Nutella obsahovali oříšky a díky tomu se cena pomazánky vyšplhala nahoru. Chtěla jsem jen čokoládovou pomazánku – prostě jen čokoládu a mléko. Oříšky tam vlastně tak ani nepotřebuji.

Zkoušela jsem a zkoušela…

Když už jsem ten recept konečně měla, udělala jsem i různé druhy. Na výběr budete mít 5 druhů domácí Nutella pomazánky! Stačí si vybrat anebo je vyzkoušet hned všechny.

Suroviny:

  • 70g mléčné čokolády
  • 60g slazeného kondenzovaného mléka (použila jsem Salko)
  • 12g plnotučného mléka
  • 8g hořkého kakaa
  • Pomůcky: váha, miska na vodní lázeň

 

Postup:

  1. Mléčnou čokoládu nakrájejte na kousky a dejte rozpustit do vodní lázně. Občas promíchejte, tím se rozpouštění urychlí. K čokoládě se za žádnou cenu nesmí dostat voda, jinak by se srazila.
  2. V malé misce smíchejte slazeného kondenzované mléko, mléko a hořké kakao. Dobře promíchejte, jinak budou v pomazánce hrudky kakaa. Poté pomalu nalijte do rozpuštěné čokolády.
  3. Sporák vypněte, ale hrnec s miskou, ve které je čokoláda nechte stále na sporáku. Míchejte, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Možná vám to bude připadat moc tekuté, ale není. Pomazánka v lednici ještě zhoustne a pak teprve bude mít konzistenci jako Nutella.
  4. Misku vyndejte a nechte vychladnout. Pomazánku dejte na několik hodin do lednice.
  5. Po několika hodinách Nutellu promíchejte. Teprve teď vidíte, jak hustá opravdu je. Pokud je to moc, přidejte pár kapek mléka. Zkuste ji ale nejdříve nechat změknout při pokojové teplotě. Třeba to bude akorát. Také jí nechávám před použitím povolit na lince. Pak by měla mýt přesně takovou konzistenci, jako Nutella.

 

Poznámky:

  • Čokoládu jsem použila z Lidlu. Je možné, že s použitím jiné čokolády dosáhnete jiného výsledku. Možná bude třeba použít více či méně mléka.
  • Je pomazánka moc hustá? Nechte ji povolit na lince, jestli to nepomůže, zahřejte ji ve vodní lázni a přidejte trochu mléka.
  • Je moc tekutá? Rozpusťte trochu čokolády a přidejte pomazánku. Dobře promíchejte.