Vánoce se blíží závratným tempem a je tedy na čase začít péct cukroví. Já s pečením budu teprve začínat až za týden, ale dneska jsem si řekla, že vyzkouším nějaké nepečené, které pak budu dělat těsně před Štědrým dnem.

Ráda vymýšlím nové cukroví, aby to nebylo stále to samé dokola. Proto jsem zkusila úplnou novinku – cukroví z kuskusu. Jako základ jsem použila ochucenou směs kuskusu s meruňkami a rozinkami od firmy Rychlé vaření. Tuto firmu jsem objevila teprve nedávno. Zaujala mě tím, že nabízí ochucené směsi bez přidané zbytečné chemie. Obsah sáčku stačí zalít vroucí vodou, nechat odstát a máte hotovou rychlou večeři, oběd nebo v případě sladkých směsí i snídani. Směsi se dají samozřejmě použít i na přípravu sladkých a slaných jídel, a právě to jsem udělala já.

 

 

Kuskus je opravu výborně dochucený, do směsi jsem tedy už nic nepřidávala kromě másla, díky kterému cukroví drží pohromadě. Nakonec jsem se rozhodla cukroví polít hořkou čokoládou a výsledkem je vynikající vánoční cukroví. Z kuskusu, chápete to?:-). Jarda hned snědl celou misku a pak se teprve zeptal z čeho to je, to znamená, že to nepoznal. Stejně jako já byl překvapený, jak dobře to chutný. Je to rychlé, zdravé a hlavně chutné cukroví.

Chutná po skořici, rozinkách, meruňkách a čokoládě…a to je luxusní kombinace!

 

Budete potřebovat:

  • 1 balení kuskusu s meruňkami a skořicí Rychlé vaření
  • 200ml vroucí vody
  • 4 lžíce másla (40 gramů)

 

Poleva:

  • 100g hořké čokolády

Pomůcky: silikonové formičky na pralinky

=20-25ks

 

Kuskus s meruňkou a skořicí 

Ochucenou směs z kuskusu, skořice a sušenými meruňkami prodává firma Rychlé vaření – www.rychlevareni.cz. Kuskus stačí zalít vroucí vodou, nechat odstát a jídlo je hotové. Nebo ho jako já můžete použít i do dalších receptů. Skvělý je například s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

 

Postup

  1. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucí vodou. Na 1 balení budete potřebovat 200 ml vroucí vody. Kuskus zalijte, promíchejte a zakryjte pokličkou.
  2.  Nechte 10 minut odstát, přidejte 2 lžíce změklého másla a poté opět promíchejte. Díky máslu cukroví v lednici pěkně ztuhne, proto ho nevynechávejte, jinak by nemuselo tak dobře držet pohromadě. Kdo chce, může ještě přidat trochu třtinového cukru nebo medu, ale podle mě je kuskus sladký tak akorát.
  3. Nyní si připravte silikonovou formičku na pralinky. Lžičkou kuskus rozendejte do přihrádek, upěchujte, doplňte po okraj a opět prsty dobře upěchujte. Kuskus je třeba zmáčknou, aby držel pěkně pohromadě. Mě to vyšlo na 25 kusů, ale každá forma je jiná.
  4. Formu přeneste do mrazáku a nechte 30 minut ztuhnout.
  5. Než cukroví vyndáte, připravte si polevu. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Já to dělám tak, že si do misky naliju vroucí vodu z rychlovarné konvice a položím na ni kovovou misku na vodní lázeň. Čokoládu míchám a za chvilku je rozpuštěná.
  6. Když je čokoláda připravená můžete vyndat cukroví z mrazáku a vyklopit ho z formiček.
  7. Cukroví namočte do polevy, nechte trochu okapat a položte na pečící papír. K talíři by se přilepilo, pečící papír je lepší. TIP: Cukroví stačí polít lžičkou rozpuštěné čokolády, pokud ho nechcete celé natáček anebo namísto namáčení použít silikonovou mašlovačku a cukroví s ní jen potřít.
  8. Každou pralinku jsem ještě ozdobila 1 kouskem goji. Je velice zdravé a cukroví je s ní barevnější.
  9. Polité cukroví přeneste do lednice a nechte ztuhnout.

 

Cukroví skladujte v lednici, vyndejte ho až těsně před tím, než ho budete jíst. Pokud chcete, aby byla poleva tuhá i při pokojové teplotě, použijte čokoládu s 60 a více% kakaa. Čokoládu s menším obsahem kakaa samozřejmě také můžete použít, jen je lepší nechat cukroví do poslední chvíle v lednici. 

 

Skladování a trvanlivost: Cukroví je nepečené a má krátkou trvanlivost. Snědla bych ho do 1-2 dnů, ideálně co nejdříve. Příprava je rychlá, takže by neměl být problém připravit si kdykoliv další várku:-).

 

 

 Poznámky:

  • Cukroví můžete udělat i v polovičním množství, stačí použít pouze poloviční množství vody a kuskusu. Není to jen cukroví, tyhle kostky s čokoládou si můžete udělat jen jako zdravou sladkou svačinku.
  • Do čokolády můžete přidat 1-2 lžičky kokosového oleje. Poleva pak bude tekutější a cukroví se bude snáze obalovat. Jediná nevýhoda je, že tato mimo lednici rychle taje, a proto se cukroví musí skladovat v lednici až do doby, než ho chcete jíst.
  • Kuskusové cukroví nenechávejte v čokoládě zbytečně dlouho. Jen namočit a ven, aby se máslo v kuskusu nestihlo rozpustit. Čokoláda má být pouze vlažná, nezahřívejte jí tedy zbytečně dlouho.
  • Tyto formy seženete například v Tescomě, Orionu, Banquetu nebo jiných kuchyňských potřebách.
  • Formičky můžete použít jakékoliv- kulaté, čtverečky…prostěco máte doma.