Minulý týden mi přišel balíček z eshopu rychlevareni.cz. Na tomto eshopu mě nejvíce zaujaly jejich ochucené směsi kuskusu a bulguru a tak jsem si řekla, že je vyzkouším.

Ochucené směsi se připravují úplně jednoduše. Jen se zalijí vroucí vodou a nechají 5-10 minut odstát. V případě bulguru se akorát ještě navíc před odstátím minutu povaří. Protože je bulgur a kuskus již dochucený, nemusíte nic přidávat a rovnou se můžete pustit do jídla. A nejen sladké směsi, mají například i zeleninový kuskus nebo čočkový dál.

Další možnost je tyto směsi použít jako základ na přípravu různých receptů. Nedalo mi to a kromě ochutnání samotných směsí jsme dala dohromady i pár zajímavých receptů. Moc jsem si pochutnala, tak doufám, že si pochutnáte stejně jako já😊.

 

 

Dneska jsem si pro vás připravila tip, jak připravit nepečenou žemlovku z bulguru. Klasickou žemlovku trvá připravit minimálně hodinu? Už ani nevím, protože je to dlouho, co jsem ji naposledy dělala. Tento recept vám zabere asi 10 minut, je to rychlovka. Složení je oproti žemlovce zdravější, vzhledem k tomu, že namísto bílého pečiva použijete bulgur. Je to trochu netradiční, většina lidí má bulgur spojený spíše se slaným jídlem. Věřte mi, že až ochutnáte, změníte na sladký bulgur či kuskus názor. Ve skutečnosti je to totiž sladký bulgur vynikající.

 

 

Budete potřebovat:

  • 1 balení bulguru s jablky a skořicí Rychlé vaření (200 gramů)
  • 300ml vroucí vody
  • 1 tvaroh ve vaničce (stačí i půlka)
  • 1 jablko
  • Třtinový cukr nebo med
  • Mletá skořice

 

Bulgur s jablky a skořicí

Instantní sypkou směs z bulguru, skořice a sušených jablek prodává www.rychlevareni.cz. Tato směs neobsahuje zbytečnou chemii, konzervanty ani aromata. Protože se jedná o již dochucenou směs, je připravená rovnou k jídlu. Také jí můžete použít jako základ zdravých receptů jako je třeba právě tato žemlovka.

 

Postup

Obsah sáčku s bulgurem nasypte do vroucí vody a za stálého míchání 1 minutu povařte. Odstavte a zakryjte pokličkou. Nechte 10 minut odstát a poté promíchejte.

Mezitím si připravte tvaroh. Bulgur už nějaký cukr obsahuje, proto není nutné tvaroh tolik sladit. Já jsem tvaroh osladila troškou třtinového cukru, můžete použít i med, čekankový sirup…co máte rádi.

Jablko nastrouhejte nahrubo a promíchejte se špetkou mleté skořice.

Když je bulgur připravený, rozdělte ho do 2 sklenic. Na to přijde tvaroh, a nakonec pak nastrouhané jablíčko.

 

Během chvilky máte hotovou vynikající snídani nebo sladký oběd či večeři. Podle mě je to vynikající, moc jsem si pochutnala. Takhle žemlovka obsahuje hodně bílkovin, vlákniny, a navíc je bez lepku. Tak co, vyzkoušíte jí také?

 

 

Obměna

Namísto bulguru s jablky připravte stejné množství ze směsi kuskusu s meruňkami. Rozdělte do skleniček a přidejte tvaroh. Do tvarohu stačí přidat trochu medu nebo třtinového cukru, kuskus je již oslazený. Kuskus jsem zatím připravovala pouze s tvarohem, jablíček a byla to vynikající snídaně. Až seženu nějaké meruňky, chtěla bych udělat meruňkové pyré, které bych dala na tvaroh anebo udělala jen samotný bulgur s tímto pyré. To by jistě bylo vynikající:-P.

Další možnost je udělat bulgur pouze s tvarohem, tedy bez jablka.