Další zajímavý recept z ajurvédské kuchyně. Postupně objevuji tajemství ajurvédy a učím se, jak si podle jejích zásad uvařit. Je to docela oříšek, takže mi to určitě ještě nějakou dobu zabere. Začala jsem tím nejjednodušším – nápoji.

Tohle je Masala čaj s mlékem, zázvorem a kořením. Masalu jsem vařila už několikrát, ale takhle je trochu jiná. Je tam černý čaj, hřebíček, zázvor, skořice, černý pepř a kardamom. Pepř v čaji asi nezní moc dobře, ale právě ten dává čaji tu správnou pikantnost, a ještě také zázvor.

Podle ajuvédy jsem typ Pitta, takže bych neměla jíst moc pepře, chilli a podobné koření, které zvyšuje Pittu. Tento čaj bych tedy neměla pít často. Pro typ Váta je naopak ideální, protože potřebuje prohřát. Čaj vás rozhodně zahřejte, proto je na podzim jako dělaný. Uvařte si ho, až přijdete promrzlí z procházky se psem nebo se budete mrznout na zastávce, než vám přijede autobus. Uvidíte, že vám hned bude lépe.

 

Suroviny:

  • 250ml vody
  • 250ml mléka
  • 7 gramů/ ½ lžíce zázvoru
  • 3 lžičky sypaného černého čaje Earl grey (4 gramy)
  • 7 kuliček černého pepře
  • 6 celých hřebíčků (1/8 lžičky mletého)
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 celá skořice (stačí menší tyčinka)

 

 

Kardamom

Kardamom mám z www.shams.cz

 

Postup:

Začněte zázvorem. Nejdříve ho očistěte škrabkou nebo pomocí lžičky. Zázvor nastrouhejte najemno anebo ho utřete. Používám k tomu třítko na česnek od Tescomy, jde to s ním skvěle.

Vodu, čaj a všechno koření dejte do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu 10 minut. Stačí, když bude voda jen lehce probublávat.

Čaj přeceďte přes jemné síto. Přidejte mléko a opěr přiveďte k varu.

Oslaďte podle chuti, nechte cukr rozpustit a vypněte.