Vánoce se blíží, a protože letos nebudou vánoční trhy (tedy jestli se zase něco nezměnilo), tak si svařák na trhu asi nedáme. Místo toho si ale svařák můžeme vychutnat doma s naší rodinou, hezky v klidu, bez front, a hlavně v teploučku😊.

 

Vánoční trhy se mi jako dítěti strašně moc líbily, ale když jsem na nich byla před pár lety, nebylo to ono. Byla jsem na Staromáku v Praze a ten zážitek nebyl zrovna moc sváteční. Ve frontě na svařák, který mi ve finále ani nechutnal jsem stále hodně dlouho, byla mi strašná zima a všude bylo šíleně moc lidí. Jarda si dal klobásu za stovku, a ještě jí ani nedojedl a jeden pán se ho už ptal, jestli tu druhou půlku může dojet. Zase jsme se ale zasmáli, když jsem si koupila 50ml pěkně předražené horké čokolády a než jsem došla za Jardou, tak v tom mrazu zmrzla. Nakonec jsem ji vyklopila s kelímku a s každý jsme si snědly půlku:-D. Pravda je, že na tu čokoládu vzpomínám dodnes, protože i jako zmrzlá byla vynikající.

Jako dítěti mi všechno přišlo kouzelné, ale teď jako dospělá vnímám i jiné věci než světýlky, stromeček a pod. Raději si dám v teple domova svařák s Jardou namísto toho, abych se vydávala na vánoční trhy. Jen my dva nebo kamarádi či rodina, to mi stačí k maximální spokojenosti.

 

Prosinec je pro mě čas svařáků. Doma hrají vánoční filmy nebo koledy a já s knížkou v ruce popíjím svařáček.

Mimochodem taky váš přítel nesnáší zapálené františky? Jarda mi je vždycky uhasí, že to prý strašně smrdí:-D. Musím si na ně počkat až někam bude muset odjet😊.

 

Letos jsem si pro vás připravila hned 3 druhy netradičních svařáků, postupně vám je sem nahraju (odkaz na recepty najdete na konci tohoto receptu). Klasiku budu teprve dělat, tak vám jí sem pak taky přidám. Teď se ale podíváme na to, jak si připravit jahodový svařák. Pro ty, kdo nemají rádi normální svařák je jako dělaný. Je totiž připravený z jahodového vína, a to je sladší, ovocnější, prostě úplně jiné než ostatní vína:-).

Pojďme se podívat na recept:

 

Na 1 hrneček jahodového svařáku budete potřebovat:

  • 250ml Jahoďáku (jahodové víno z rybizak.cz)
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 menší tyčinka skořice
  • Volitelně: 2cm vanilkového lusku (nemusí být, ale je to vynikající)*

*Vanilky je hned několik druhů, uvidíte, co seženete. Já jsem použila lusk Bourbon z Koření králů. Před Vánoci jsem si tam objednávala celou bedýnku koření, abych měla na cukroví i na svařák:-).

(Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

 

Jahodové víno

Víno z jahod a další ovocná vína jsem objevila na Rybízáku. Je sladší a chutná a voní po jahodách. Jestli dáváte přednost o něco kyselejším vínům, vyzkoušejte svařák z Rybízáka – rybízového vína (má stejný název jako název firmy, raději to píšu, aby se to nespletlo:-)).

Jahodové, rybízové víno a další ovocná vína prodává Rybízák: www.rybizak.cz

 

Postup:

Jahodové víno nalijte do malého rendlíku. Přidejte cukr a tyčinku skořice.

Z vanilkového lusku ukrojte přibližně 2 centimetry. Nožem podélně rozkrojte a špičkou nože vyškrábněte z obou půlek černá semínka. Tato semínka i odříznutý kousek lusku dejte do hrnce k vínu.

Víno míchejte a zahřívejte na nízkou teplotu. Zahřejte ho na cca 60 stupňů, zkrátka až bude horké. Poté ho promíchejte, odstavte a zakryjte pokličkou. Nyní ho nechte ještě 5-10 minut odstát, aby skořice a vanilka mohly víno okořenit. Kdyby víno moc vystydlo, ještě ho krátce zahřejte.

Svařák přelijte do hrnku a podávejte.

 

A co ty ozdoby na mém hrnku?

 

Protože jsem použila průhlednou sklenici, řekla jsem si, že toho využiju. Pomocí štětce, který mám na zdobení jsem medem nakreslila na sklenici lemovaný okraj. Sklenici jsem pak ponořila do 2cm vrstvy krupicového cukru a tím udělala cukrový okraj (cukr se nalepí na med a krásně drží). Vypadá to jako kdyby byla sklenice zasněžená.

Koule jsem dělala pomocí štětce. Namočila jsem ho do medu a nakreslila na sklenici koule, pak jsem ho namočila do moučkového cukru a přikládala na pokreslená místa (jde to i prstem, stačí si nabrat trochu cukru a přitisknout). Krupicový cukr se mi líbil jen na okraje, abych udělala imitaci sněhových koulí, rozhodla jsem se na ten zbytek použít cukr moučkový. Vypadá to skoro jako sníh, co říkáte?

Poznámka: Příště bych raději použila sklenici nebo hrnek s uchem, abych se nebála vzít sklenici do ruky s tím, že se přilepím:-D

Mimochodem v průhledném hrnku nebo sklenici krásně vynikne růžová barva vína.

 

Tady si někdo hrál při focení:-DD

 

Recepty na další ovocné svařáky:

Perníkový svařák

Rybízový svařák

 

Článek s ochutnávkou všech ovocných vín, které mi z rybizak.cz přišly najdete tady:

Ochutnávka ovocných vín