Recept na pracny od mé maminky. Ze všech pracen mám nejraději právě ty oříškové. Mamka jiné nedělá a tak jsem na ně zvyklá od dětství. Tenhle recept je úžasný i v množství surovin. Když se podíváte na jejich seznam je to 120 gramů od másla, cukru, ořechů, mouky a pak už jen špetka skořice a trochu kakaa. Je to tak snadné k zapamatování, že si to pamatuju i já s mou děravou pamětí😊. Za pár dnů začínám péct, tak už se nemůžu dočkat až si na nich pochutnám.

Suroviny

  • 120g másla
  • 120g moučkového cukru
  • 120 mletých vlašských ořechů
  • 120g hladké mouky
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • Špetka mleté skořice

 

Pomůcky: forma na pracny (kovové nebo ze silikonu)

Příprava

  1. Všechny suroviny dobře promíchejte a vypracujte těsto.
  2. Pracny můžete péct hned, ale lepší je nechat těsto přes noc uležet.
  3. Pracnové formy poprvé vymažte máslem (jen pro jistotu) a vysypte moukou. Po druhé už je vymazávat nemusíte.
  4. Z těsta kousek odeberte a namačkejte ho do formiček. Okraje očistěte jinak se na nich těsto připálí.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 8 minut. Jak okraje začnou tmavnout pracny vyndejte. Chvilku počkejte a poté pracny vyklopte. Když to nejde klepněte zezadu do formy nožem.
  6. Ještě teplé pracny obalte v moučkovém cukru

 

Skladování: v chladu

Trvanlivost: 1 měsíc