Vánoční rohlíčky jsou pro mě cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Jak jsou rohlíčky upečené, začínají pro mě ty pravé Vánoce:-).

Tento recept mám od mé maminky a ta zase od své. Pekly ho tedy celé 3 generace. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale žádný mi nechutnal tak jako tyhle rohlíčky. Těsto vyjde na 2 plechy, ale vždycky dělám minimálně dvě nebo tři těsta. První co u nás totiž mizí ze všeho cukroví jako první jsou právě tyto rohlíčky. Jsou křehké, oříškové a chutnají i po vanilce. Přesně takové podle mě mají rohlíčky být!

Suroviny

Na 2 plechy rohlíčků:

  • 240g hladké mouky
  • 180g másla
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • + 50g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr na obalení

Příprava

  1. Ořechy jsem namelte najemno (používám ruční mlýnek). Mouku a cukr prosijte do mísy, přidejte máslo a ořechy. Těsto dobře propracujte – ručně nebo v robotu. 
  2. Připravené těsto uložte přes noc do lednice nebo alespoň na 2 hodiny. 
  3. Z těsta odeberte část, vyválejte dlouhého hada a nakrájejte na stejné kousky. 
  4. Nízký plech vyložte pečícím papírem. Rohlíčky na něj vyskládejte, zahněte je pěkně do tvaru písmene C.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Další plech se bude péct o něco méně, protože už bude trouba dobře vyhřátá. 
  6. Na obalování si připravte smíchaný moučkový cukr s cukrem vanilkovým. Ještě horké rohlíčky v něm obalte anebo je jen rozložte na plech a jemně pocukrujte. 
  7. Po vychladnutí uložte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (minimálně)