Vánoční rohlíčky jsou pro mě cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Jak jsou rohlíčky hotové vždycky ze mě spadne pocit, že budeme bez cukroví. Tento recept mám od maminky a ta zase od své. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale žádný mi nechutnal tak jako tyhle rohlíčky. Recept je sice na 2 plechy, ale vždycky dělám minimálně dvě nebo tři těsta. První co u nás totiž mizí jako první jsou právě tyto rohlíčky.

Suroviny

Na 2 plechy rohlíčků:

  • 240g hladké mouky
  • 180g změklé hery
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • + 50g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr na obalení

Příprava

  1. Hladkou mouku, mleté ořechy a žloutky promíchejte s herou. Zkrátka všechno jen dejte do mísy a smíchejte. Důležité je těsto promíchat dobře, aby v těstu nebyly kousky másla.
  2. Připravené těsto uložte na hodinu nebo i přes noc do lednice.
  3. Z těsta odeberte část, vyválejte dlouhého hada a nakrájejte (podle toho, jak velké chcete rohlíčky). Každý váleček ještě poválejte tak aby konce byly o něco užší než zbytek rohlíčku.
  4. Nízký plech vyložte pečícím papírem a rohlíčky na něj položte zahnuté do tvaru písmene C.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Další plech se bude péct o několik minut méně.
  6. Na obalování si připravte smíchaný moučkový cukr s cukrem vanilkovým. Ještě horké rohlíčky v něm obalte.
  7. Po vychladnutí uložte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (minimálně)