Co je to pasta z černého sezamu a k čemu bych ji potřeboval? Možná se vám teď honí v hlavě tyto otázky. Pasta z černého sezamu je v Japonsku něco jako maková náplň v Čechách. Používá se jako náplň do dezertu mochi a dalších sladkých jídel anebo se přidává rovnou do těsta.

Pokud rádi ochutnáváte nová jídla, bude se vám jistě hodit. Připravíte z nich spoustu sladkých dobrot. Nejčastěji ji najdete v Japonských receptech. Dole pod receptem brzy najdete odkaz mé recepty, ve kterých jsem pastu použila a brzy budou i další. Mezi nimi je již zmíněné mochi plněné sezamovou pastou. Připravuje se ze sladké rýžové mouky. Mochi vypadá jako knedlíček, jen má konzistenci spíše jako žužu a to díky mouce ze sladké rýže. Doporučuji vyzkoušet, je vynikající. Další jsou vařené knedlíčky, pečené mochi…ano zatím je to samé mochi, protože nám opravdu zachutnalo, ale těch receptů je mnohem víc.

Černý sezam je už dnes lépe k sehnání než dříve. Seženete ho na internetu, v prodejnách se zdravou výživou anebo pak v pražské Sappě, kde ho kupuji já. Chutí dost připomíná mák a voní jako sezam smíchaný s mákem. Použít ho můžete také pro přípravu polévky z černého sezamu anebo sezamového mléka. Máte rádi mák? V tom případě si zamilujete i černý sezam.

Klidně tedy kupte víc balení, protože je velice zdraví. Dá se z něj připravit mnoho receptů, stačí se po nich podívat.

 

Budete potřebovat:

  • 100g medu*
  • 60g černého sezamu

*použijte tekutý med – lesní, květový. Pastový med se do tohoto receptu nehodí, je moc hustý.

Postup:

Sezam nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Mixér musí být suchý, jinak by to nešlo (přilepil by se ke stěnám mixéru).

Když je ze sezamu prášek, může přidat med. Ještě minutku nebo dvě mixujte, aby se obě složky dobře spojily. Jde to udělat i tak, že mletý sezam nasypete do misky a v ní smícháte s medem. Lepšího spojení dosáhnete v mixéru, ale pokud si ho nechcete zašpinit medem můžete to udělat i takto.

Poznámka: Ještě k tomu medu. Pokud je hodně zcukernatělý, dejte ho nejdříve zahřát na sporák. Míchejte a až bude opět tekutý, odstavte.

Ochutnejte a případně podle chuti doslaďte přidáním více medu.

Pastu přendejte do sklenice a zavřete. V případě, že se v mixéru zahřála, nechte pastu nejdříve zcela vychladnout a pak teprve zavíčkujte. Na víčku by se mohla srazit pára a ta by pak mohla způsobit plíseň. Pasta se většinou zahřeje při delším mixování.

 

Použití: náplň do mochi, do těsta a dalších receptů

 

Odkazy:

Černé sezamové mléko

Mochi plněné sezamovou pastou

Černá sezamová polévka

 

 

Poznámka: sezam má pěkně vonět. Kdyby voněl po plísni nebo na něm byly bílé tečky bez milosti ho vyhoďte. Vozí ho sem z velké dálky a tak se může stát že zplesniví. Zatím se mi to za celou dobu stalo ale jen jednou