Šťavnaté kořeněné perníčky, které si zamiluje celá rodina. Na rozdíl od klasických perníčků nejsou tak suché (uvidíte až ochutnáte) díky melasy kterou jsem do těsta přidala. Co si ale dát k perníčkům za pití? Perníčky se perfektně hodí k horké perníkové čokoládě, kterou najdete také na těchto stránkách. Rozdrobené je používám i na posypání horké čokolády a k tomu samozřejmě nesmí chybět talířek perníčků, aby si bylo k čokoládě co zakousnout. Kořeněné perníčky jsou měkké už po upečení a proto je můžete upéct i na poslední chvíli.
Suroviny
Na 1 plech:
- 100g hladké mouky
- 50g hery nebo másla
- 40g melasy*
- 40g třtinového cukru
- ½ lžíce perníkového koření (4 gramy)
- ¼ lžičky jedlé sody (2 gramy)
- Špetka soli
*seženete v prodejnách zdravé výživy
Na pečení:
- 25g cukr moučka
- 25g cukr krupice
Příprava
- Hladkou mouku smíchejte s perníkovým kořením a jedlou sodou. Přidejte změklou heru a melasu.
- Těsto dobře promíchejte. Poté ho zabalené uložte do lednice minimálně na 2 hodiny, ale ideálně přes noc.
- Po uležení z těsta tvarujte kuličky. Na jednu kuličku používám tak 1 lžíci těsta, aby nebyly moc malé.
- Každou kuličku obalte nejdříve v moučkovém cukru a pak v krupicovém. Díky obalení by měli perníčky při pečení popraskat, ale ne vždycky se to povede. Také není nutné po upečení sušenky obalovat nebo sypat cukrem.
- Pečte na středním roštu na 175 stupňů po dobu 10-12 minut. Možná vám budou připadat měkké, ale po upečení se ještě zpevní. Déle by se určitě péct neměly.
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici