Šťavnaté kořeněné perníčky, které si zamiluje celá rodina. Na rozdíl od klasických perníčků nejsou tak suché (uvidíte až ochutnáte) díky melasy kterou jsem do těsta přidala. Co si ale dát k perníčkům za pití? Perníčky se perfektně hodí k horké perníkové čokoládě, kterou najdete také na těchto stránkách. Rozdrobené je používám i na posypání horké čokolády a k tomu samozřejmě nesmí chybět talířek perníčků, aby si bylo k čokoládě co zakousnout. Kořeněné perníčky jsou měkké už po upečení a proto je můžete upéct i na poslední chvíli.

Suroviny

Na 1 plech:

  • 100g hladké mouky
  • 50g hery nebo másla
  • 40g melasy*
  • 40g třtinového cukru
  • ½ lžíce perníkového koření (4 gramy)
  • ¼ lžičky jedlé sody (2 gramy)
  • Špetka soli

*seženete v prodejnách zdravé výživy

Na pečení:

  • 25g cukr moučka
  • 25g cukr krupice

Příprava

  1. Hladkou mouku smíchejte s perníkovým kořením a jedlou sodou. Přidejte změklou heru a melasu.
  2. Těsto dobře promíchejte. Poté ho zabalené uložte do lednice minimálně na 2 hodiny, ale ideálně přes noc.
  3. Po uležení z těsta tvarujte kuličky. Na jednu kuličku používám tak 1 lžíci těsta, aby nebyly moc malé.
  4. Každou kuličku obalte nejdříve v moučkovém cukru a pak v krupicovém. Díky obalení by měli perníčky při pečení popraskat, ale ne vždycky se to povede. Také není nutné po upečení sušenky obalovat nebo sypat cukrem.
  5. Pečte na středním roštu na 175 stupňů po dobu 10-12 minut. Možná vám budou připadat měkké, ale po upečení se ještě zpevní. Déle by se určitě péct neměly.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici