Připravte celé rodině speciální vánoční snídani. Tyto lívance chutnají jako perníčky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejlépe chutnají ještě horké, polité javorovým nebo zlatým sirupem, ale také je můžete podávat s ovocnou omáčkou či posypat moučkovým cukrem. Není třeba zapalovat svíčku s vánoční vůní, protože při pečení lívanců bude díky koření vonět nádhernou perníkovou vůní celý byt.

Suroviny

  • 360ml mléka
  • 230g hladké mouky
  • 80g melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

Na polití/posypání: moučkový cukr nebo ovocný přeliv

Příprava

  1. Hladkou mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor, jedlou sodu a sůl promíchejte metličkou.
  2. Přidejte vajíčko, melasu a mléko. Metličkou dobře promíchejte, ale zase těsto nepřemíchejte.
  3. Nepřilnavou pánev nebo palačinkovač zahřejte na tři čtvrtě výkonu a bez tuku. Poprvé můžete pár kapek oleje dát, ale jinak se pečou na sucho. Právě díky tomu budou mít krásný hladký povrch a budou měkké a nadýchané.
  4. Doprostřed pánve nalijte naběračku těsta (asi tak 1/3-1/2 hrnku, záleží, jak velké je chcete). Těsto neroztírejte. Aby lívance zůstaly vysoké nechte těsto ať se rozlije do stran samo.
  5. Asi tak po minutě nakoukněte na spodní stranu. Jestli už je lívanec pěkně do hněda upečený můžete ho otočit. Z druhé strany opékejte stejnou dobu jako první. Tedy opět přibližně minutu. Opakujte do spotřebování těsta
  6. Podávejte horké nebo studené. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo polít ovocným přelivem.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny