Cukroví z pistáciového těsta se zařadilo mezi mé oblíbené. Původně jsem ho pekla jako sušenky, ale když jsem ho ochutnala věděla jsem, že ho budu chtít i jako vánoční cukroví. Pistácie nejsou jen v těstě, sušenky jsou v pistáciích i obalené. Sušenky jsou měkké, oříškové a díky zelené barvě pistácií jsou na Vánoce jako dělané.

Suroviny

  • 150g hladké mouky
  • 100g změklého másla nebo hery
  • 80g moučkového cukru
  • 50g vyloupaných pistácií*
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • Špetka soli

Na obalení:

  • 1 bílek
  • 50g moučkového cukru
  • 50g vyloupaných pistácií *

*použít můžete pražené tmavé pistácie, které oloupete. Jen budou o něco tmavší, než když použijete pistácie syrové (nebo loupané)

Příprava

  1. Máslo s cukrem vyšlehejte.
  2. Pistácie pokrájejte na drobno.
  3. Přidejte žloutek, smetanu ke šlehání, pistácie, prášek do pečiva a sůl. Dobře promíchejte
  4. Z těsta udělejte váleček o průměru 3-4 centimetry. Zabalte a dejte přes noc do lednice.
  5. Druhý den váleček potřete ze všech stran bílkem. Pistácie (50 gramů) posekejte na menší kousky, smíchejte s moučkovým cukrem a v této směsi váleček obalte. Váleček trochu poválejte, aby oříšky dobře držely.
  6. Váleček těsta nakrájejte na 1,5 centimetru vysoké sušenky. Mě z těsta vyšlo 20 sušenek, ale může vám to vyjít jinak. Důležité je, aby bylo těsto po vyndání z lednice rychle obaleno, nakrájeno a dáno do trouby. Když je vychlazené sušenky nespadnou a zůstanou pěkně vysoké.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 7-10 minut. Po vychladnutí se sušenky ještě zpevní, proto s jejich přendáním chvilku počkejte.

 

Skladování: v chladu