Kombinace bílé čokolády a pomeranče je naprosto úchvatná. Patří k mým nejoblíbenějším a proto jí používám v mnoha receptech jako je například horká bílá čokoláda s pomerančem. Když jsem začala vyrábět pralinky bylo jasné, že pomeranč a bílá čokoláda budou první na řadě. Chutnají skvěle a když pralinku rozkousnete bude na vás čekat hustá náplň (ganache) s pomerančovou příchutí. Minulé Vánoce byly pomerančové pralinky jedno z cukroví, které jsem „pekla“ a zmizely hned mezi prvními. Pralinky tedy mohou být i vánoční cukroví.😊

 Vyrobte si domácí pralinky a ochutnejte ten rozdíl mezi pralinkami z bonboniéry a těmi domácími. I když se výroba pralinek může zdát těžká opravdu není, stačí mít formu na pralinky a zbytek už je brnkačka. 

Suroviny

= cca 20 kusů

Na pralinky:

  • Cca 100g bílé čokolády

 

Na náplň (ganache) z bílé čokolády:

  • 70g bílé čokolády
  • 25ml smetany ke šlehání
  • 10 kapek pomerančového aroma
  • 2 lžičky cukru moučky (lze vynechat)

Na ozdobu: pokrájené pistácie

 

Pomůcky: silikonové formičky na pralinky, štětec nebo sáček, 2 misky nebo miska na vodní lázeň

Příprava

  1. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Také můžete použít mikrovlnku. Čokoládu zahřívejte v 10 sekundových intervalech a vždy mezi nimi promíchejte. Bílá čokoláda se roztéká rychleji než tmavá, mělo by stačit 20 sekund.
  2. Formičky pomocí lžičky vylijte tenkou vrstvou čokolády. Budete potřebovat jen třetinu – 40 gramů rozpuštěné čokolády, další nechte stranou. Ideální je ale použít štěteček, formičky čokoládou snadno vytřete. Koupila jsem si plochý štětec s jemnými štětinami a funguje výborně. Možná by to šlo i se sáčkem s ustřihnutým rohem (malá dírka). Sáček přiložit k okraji a objet formičku kolem dokola a taky dát na spodek. Uvidíte co vám z těchto metod bude více vyhovovat a pak už budete používat jen tu svou osvědčenou😊.
  3. Formu vložte do lednice nebo mrazáku a nechte ztuhnout. (v mrazáku stačí asi minutka, v lednici 5-10 minut). Raději používám mrazák, protože mi mezitím neztuhne rozpuštěná čokoláda. V případě lednice budete možná muset čokoládu ještě na chvilku čokoládu zahřát (pozor na spálení čokolády).
  4. Po ztuhnutí první vrstvy vylijte/štětečkem natřete druhou vrstvu a opět nechte ztuhnout.
  5. Opakujte do třetice kdy spotřebujete zbytek čokolády a dejte naposledy do lednice. Běžně se pralinkový korpus vyrábí tak, že se do formy až po okraj nalije čokoláda a po pár minutách, když už drží na okrajích vylije. Dělá se tedy jen jedna vrstva. Na to je ale potřeba použít několikanásobné  množství čokolády a proto jsem začala pralinky vyrábět pomocí více tenkých vrstev. Stačí vám k tomu jen takové množství čokolády, které opravdu použijete.
  6. Takto máte korpus pralinek připravený
  7. Teď už to bude brnkačka😊. Bílou čokoládu na náplň (70 gramů) spolu se smetanou ke šlehání a cukrem rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. V mikrovlnce opět zahřívejte po 10 sekundových intervalech a promíchejte. Celkem to trvá cca 30 sekund.
  8. Přidejte po kapkách pomerančové aroma. Doporučuji nakapávat na lžičku, protože rovnou z lahvičky se může vylít více než chcete a už to nebudete moci vrátit. Brzy plánuji tento recept udělat jen pomocí pomerančové kůry. Jestli se to povede hned recept doplním.
  9. Náplň nechte trochu vychladnout a poté sáčkem s ustřihnutým rohem naplňte pralinky. Neplním je až po okraj. Líbí se mi jak je vidět i kousek korpusu.
  10. Pralinky dejte do lednice a nechte minimálně hodinu vytvrdnout. Pistácie pokrájejte a nasypte na pralinky.

Dobrou chuť

 

Skladování: v lednici. Při pokojové teplotě se rychle roztečou. 

Trvanlivost: 1 týden

 

Poznámka: pro tepelně stabilnější pralinky čokoládu natemperujte.