Profiterolky jsou malé kuličky z odpalovaného těsta naplněné šlehačkovým krémem a bohatě polité čokoládovou omáčkou. Myslím, že víc než tento popis ani není třeba, protože si určitě dokážete představit jak luxusně chutnají.

Suroviny

  • 125 ml vody (1/2 hrnku)
  • 40g hery
  • 40g hladké mouky
  • 40g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

 

Pomůcky: elektrický nebo ruční šlehač, plech, zdobicí nebo klasický sáček, malý hrnec, vařečka,

 

Příprava

  1. Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
  2. Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
  3. Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřinavého povrchu nevytvoří kouli.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
  5. Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
  6. Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
  7. Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech malé kopečky. Asi 2cm vysoké. Ostré vrcholky uhlaďte navlhčeným prstem aby jste získali typický kulatý tvar profiterolek.
  8. Vložte do předehřáté trouby.
  9. Pečte na 210 stupňů než vyběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15 minut. Aby nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.

 

Podávejte plněné šlehačkovou nebo pudingovou náplní a ozdobené čokoládovou polevou

 

Čokoládová poleva:

  • 120ml mléka
  • 60g cukru
  • 35g hořkého kakaa
  • 15g hořké nebo mléčné čokolády (3 kostky)

 

  1. Kakao nasypte do mléka a metličkou dobře promíchejte.
  2. Nalijte do malého hrnce spolu s cukrem.
  3. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3-5 minut. Omáčku jsem vařila jsem na střední teplotu.
  4. Omáčka začne během vaření houstnout a tmavnout. To se kakao začalo mléko zahušťovat. Doba vaření se bude lišit, ale že je omáčka hotová poznáte když zhoustne a ztmavne (jako na fotce). Jen dávejte pozor aby se nepřipálila. 
  5. Odstavte a přidejte hořkou čokoládu. Pro sladší chuť můžete použít čokoládu mléčnou.

 

Šlehačková náplň:

  • 250 ml vychlazené smetany ke šlehání 
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky (lze vynechat, náplň jen nebude tak pevná)

*pro vanilkovou příchuť: 5 kapek vanilkového extraktu.

  1. Smetanu ke šlehání posypte ztužovačem šlehačky metličkou promíchejte. Díky němu se smetana vyšlehá o dost rychleji než bez něj a vždycky se povede. Náplň po ztužovači zhoustne a bude stále držet svůj tvar.
  2. Vyšlehejte do tuha.
  3. Přidejte moučkový cukr a opět krátce promíchejte.