Vánoční perníkový závin nesmí u nás nesmí chybět ani letos. Pustila jsem se do něj už teď. Perníčky miluju a tak jsem to nevydržela. Perníkový závin je totiž z perníkového těsta a ještě k tomu plněný povidly. Povidla a perníky jsou má oblíbená kombinace a proto mám tento recept tak ráda.

Závin někdy ještě polévám hořkou čokoládou.

Ani tvarohový ani jablečný, o Vánocích jedině ten perníkový‘

 

 

SUROVINY

  • 300g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 60g mléka 
  • 40g medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička hořké kakao

 

Náplň:

  • 200g povidel na slepení

 

Nemáte kypřicí prášek do perníku?

Použijte 1 kypřicí prášek – 12 gramů a k tomu 4 lžičky perníkového koření (5 gramů).

 

Příprava:

  1. Mouku, prosátý moučkový cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte vejce, med a mléko. Vypracujte těsto a dejte ho asi tak na hodinu uležet do lednice.
  2. Připravte si pomoučněný vál. Těsto rozdělte na půl a každou vyválejte na obdélník vysoký asi 0,5mm. Když vezmu velký plech tak můj obdélník byl ze všech stran menší tak o 10cm.
  3. První vyválené těsto nyní potřete půlkou povidel.
  4. Je na čase závin zarolovat. Roluje se ale trochu jinak, než jablečný či tvarohový. Nejdřív závin začněte rolovat z první strany (té delší) a zarolujte až do půlky. Pak začněte rolovat druhou stranu a skončete u první. Závin otočte. Poté vezměte do ruky okraje a založte je pod závin. Takto bude závin vyšší, než kdybyste ho jen zatočily.
  5. Nyní závin přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vždy se mi vešly dva vedle sebe. Dejte ho tedy tak, aby se vám vedle něj vešel i ten druhý.
  6. Postup opakujte se zbylou půlkou těsta a udělejte stejně i druhý závin.  Záviny tolik nenabydou, můžete je tedy upéct oba najednou. Kousek mezi nimi ale nechte.
  7. Záviny vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 20-25 minut dozlatova. Pekla jsem je na středním roštu a před koncem jsem zapnula větráček, aby záviny pěkně zhnědly. Až povrch zezlátne můžete závin vyndat. Při delším pečení by těsto bylo tvrdé a musely byste stejně jako u perníčků čekat až těsto změkne.

 

Poznámky k receptu:

  • Pokud jsou povidla moc tuhá přidejte do nich trochu vařící vody a promíchejte nebo je krátce povařte. U kupovaných se vám to asi nestane, ale u těch domácích může. Další možnost je přidat trochu horké vody a rozmixovat tyčovým mixérem.