Domácí karamel z datlí je ideální jako sladká omáčka, toping na zmrzlinu nebo jako poleva na dezerty. Je krémový, je sladký a samozřejmě i zdravější než klasická varianta z cukru zkaramelizovaného na pánvi. Stačí jen mixer a za dvě minuty máte hotovo. Zkuste a uvidíte, že je od klasického karamelu skoro k nerozeznání.

 

 

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí* (hrnek o objemu 250ml)
  • 1 rostlinného mléka nebo vody (používám mandlové, skvělé je i kešu)
  • Volitelně: pár kapek vanilkového extraktu

*brzy se budu snažit dodat gramy

 

Příprava:

Vypeckované datle dejte do hrnku, celý ho naplňte. Množství datlí nemusí být úplně přesné.

Datle namočte na cca 4 hodiny. Potřebujeme, aby změkly a lépe se mixovaly. Vodu z namáčení slijte. Do mixeru dejte datle a také mléko či vodu. Pokud používáte vodu, můžete použít vodu z namáčení. Začněte přidáním půlky vody/mléka. Pokračujte v mixování a postupně přidávejte. Až budete s konzistencí spokojeni, je karamel hotový.

Omáčku mixujte dohladka a přelijte do připravené nádoby

 

Použití: k ovoci, na dezerty, moučníky, koláčky…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny