Raw karamel

Autor: | 30. 10. 2019 | Dochucovadla | 0 💬

Domácí karamel z datlí je ideální jako sladká omáčka, toping na zmrzlinu nebo jako poleva na dezerty. Je krémový, je sladký a samozřejmě i zdravější než klasická varianta z cukru zkaramelizovaného na pánvi. Stačí jen mixer a za dvě minuty máte hotovo. Zkuste a uvidíte, že je od klasického karamelu skoro k nerozeznání.

 

 

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí* (hrnek o objemu 250ml)
  • 1 rostlinného mléka nebo vody (používám mandlové, skvělé je i kešu)
  • Volitelně: pár kapek vanilkového extraktu

*brzy se budu snažit dodat gramy

 

Příprava:

Vypeckované datle dejte do hrnku, celý ho naplňte. Množství datlí nemusí být úplně přesné.

Datle namočte na cca 4 hodiny. Potřebujeme, aby změkly a lépe se mixovaly. Vodu z namáčení slijte. Do mixeru dejte datle a také mléko či vodu. Pokud používáte vodu, můžete použít vodu z namáčení. Začněte přidáním půlky vody/mléka. Pokračujte v mixování a postupně přidávejte. Až budete s konzistencí spokojeni, je karamel hotový.

Omáčku mixujte dohladka a přelijte do připravené nádoby

 

Použití: k ovoci, na dezerty, moučníky, koláčky…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

Buďte první, kdo článek okomentuje.

Pište, diskutujte...

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Arašídový dip s ibiškem

Arašídový dip s ibiškem

Ibišek má mnoho skvělých benefitů pro lidské tělo, a tak jsem si říkala, že bych ho mohla přidat i do slaných jídel. Má kyselou chuť, a proto je i skvělou náhradou za citron. Do tohoto receptu jsem dříve používala samotnou vodu. Pak mě...

Přečíst
Dip s miso pastou

Dip s miso pastou

Máte rádi různé závitky? Tak to se vám bude hodit recept na tenhle dip. Nejlíp chutná se závitky z rýžového papíru. Namočíte si rýžový papír, dovnitř dáte zeleninu jako je okurka, mrkev…dál třeba cizrnu nebo kuřecí maso a nějaké ty...

Přečíst
Koření na quesadilly

Koření na quesadilly

Vždycky jsem si chtěla namíchat vlastní směsi koření a tenhle rok se mi to konečně splnilo. U jídel, které mám ráda, často opakuji a ve kterých je více druhů koření jsem se rozhodla, že si namíchám koření, které je na dané jídlo potřeba....

Přečíst
řecké Tzatziky

řecké Tzatziky

Tenhle dip zná asi každý. Dá se použít k pečenému masu, do gyrosu i na salát. K nám domů si našel také cestu. Dělala jsem ho už tolikrát, že to ani nespočítám:-). Většinou se neřídím přesně podle receptu, protože mi občas doma něco chybí....

Přečíst
Chilli olej

Chilli olej

Tenhle týden jsem doplnila zásoby chilli, takže jsem si hned šla doplnit i to, co mi mezitím došlo. Například jsem dělala chilli olej, který mi už došel před hodně dlouhou dobou. Používám ho ráda do omáček, marinád, číny, indické i...

Přečíst
Secret Link