Tenhle dip zná asi každý. Dá se použít k pečenému masu, do gyrosu i na salát. K nám domů si našel také cestu. Dělala jsem ho už tolikrát, že to ani nespočítám:-). Většinou se neřídím přesně podle receptu, protože mi občas doma něco chybí. Také si podle chuti upravím chuť, protože i ta se každý den mění.

 

Suroviny:

  • 1 salátová okurka
  • 350g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého octa 
  • Volitelné: 1 lžička nasekaného kopru (někdy dávám a někdy ne)

Olivový olej na ozdobu

 

Postup:

Okurku nastrouhejte a poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Nemusíte jí drtit úplně do sucha, jde o to, aby v sobě neměla moc vody a tím nenaředila jogurt.

V misce smíchejte řecký jogurt, olej, sůl, utřený česnek, citron a kopr…tedy vše ostatní.

Dejte do misky, posypte troškou kopru a zakápněte olivovým olejem.

Tzatziky dejte dobře vychladit.

Podávejte například s pitou a masem na špejli Souflaki. Nebo použijt do Gyrosu (zelenina a grilované maso v pita chlebu).