Tenhle dip zná asi každý. Dá se použít k pečenému masu, do gyrosu i na salát. K nám domů si našel také cestu. Dělala jsem ho už tolikrát, že to ani nespočítám:-). Většinou se neřídím přesně podle receptu, protože mi občas doma něco chybí. Také si podle chuti upravím chuť, protože i ta se každý den mění.
Suroviny:
- 1 salátová okurka
- 350g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky bílého octa
- Volitelné: 1 lžička nasekaného kopru (někdy dávám a někdy ne)
Olivový olej na ozdobu
Postup:
Okurku nastrouhejte a poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Nemusíte jí drtit úplně do sucha, jde o to, aby v sobě neměla moc vody a tím nenaředila jogurt.
V misce smíchejte řecký jogurt, olej, sůl, utřený česnek, citron a kopr…tedy vše ostatní.
Dejte do misky, posypte troškou kopru a zakápněte olivovým olejem.
Tzatziky dejte dobře vychladit.
Podávejte například s pitou a masem na špejli Souflaki. Nebo použijt do Gyrosu (zelenina a grilované maso v pita chlebu).