Úroda chilli papriček byla letos bohatá, takže jsem je musela uschovat i na zimu. Mám pálivé ráda, ale takové množství bych ani já nesnědla. Nejdřív přišla na řadu sweet chilli omáčka, která u nás doma nesmí chybět a pak tato sladká chilli pasta. Chilli pasta je pasta uvařená ze samého chilli s minimem dalších surovin. Stačí přidat trošku octa, soli, oleje a cukru a pasta vydrží velice dlouho. Použitím různých druhů papriček lze dosáhnout různého stupně pálivosti.

Pro delší trvanlivost můžete chilli pastu zavařit. Prodloužíte tak její trvanlivost na 1 rok.

 

 

Suroviny

  • 100g kajenských chilli papriček (nebo jiných červených papriček)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce olivového oleje*
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 lžička octa
  • Volitelně: 1/4 lžičky mletého kmínu
  • Volitelně: 1/4 lžičky mletého koriandru

*pokud nemáte, použijte slunečnicový

 

 

Postup:

  1. Celé chilli papričky i se stonkem zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 60 minut namáčet.
  2. Vodu slijte a papriky dejte na prkénko. Od teď budete mít ruce od chilli papriček. Nesahejte si do očí nebo na obličej, není to nic příjemného. Nejdříve se zbavte stopky a pak papričky rozkrojte na půl. Pro méně pálivou pastu semínka vyřízněte. Já jsem je tam nechala, aby byla pasta pěkně pálivá. V případě, že použijete jiný druh chilli papriček, který je už sám o sobě dost pálivý, raději semínka odstraňte vždy.
  3. Papričky nakrájejte na kostičky a přesypte do mixéru. Přidejte olej, ocet, cukr, sůl a případně i koření. Rozmixujte do hladké pasty (vodu nepřidávejte, nanejvýš trochu oleje, ale nemělo by to být třeba). Pro velice jemnou pastu můžete paprikovou pastu přepasírovat.
  4. Pastu přelijte do čisté sklenice. Navrch nalijte lžíci olivového oleje. Pasta nebude tmavnou a prodlouží to její trvanlivost.

 

Použití: do omáček, dresinků, pomazánek, asijských jídel… Přidávejte postupně, dokud s chutí nebudete spokojeni. Dodá jídlu sladkokyselou pálivou chuť. Skvělá náhrada za mleté chilli nebo kajenský pepř.

 

 

Pro delší trvanlivost:

Pastu nalijte do suchých vyvařených sklenic. Vložte do 85stupňové vody a sterilujte 15 minut. Poté opatrně vytáhněte z vody a nechte na utěrce vychladnout

 

 

Poznámky

Některé druhy jako Carolina reaper nebo Naga bhut jsou doslova zabijáci. Použít takhle pálivé papričky má své výhody i nevýhody. Výhody: pasty bude stačit pár kapek k ochucení celého jídla. Nevýhoda: pasta dodá jídlu jen pálivost. Na to, aby vynikla její sladká chuť, je pár kapek málo.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 2 týdny

 

Zavařená:

Skladování: v chladu na tmavém místě

Trvanlivost: 1 rok