Úroda chilli papriček byla letos bohatá, takže jsem je musela uschovat i na zimu. Mám pálivé ráda, ale takové množství bych ani já nesnědla. Nejdřív přišla na řadu sweet chilli omáčka, která u nás doma nesmí chybět a pak tato sladká chilli pasta. Chilli pasta je pasta uvařená ze samého chilli s minimem dalších surovin. Stačí přidat trošku octa, soli, oleje a cukru a pasta vydrží velice dlouho. Použitím různých druhů papriček lze dosáhnout různého stupně pálivosti.
Pro delší trvanlivost můžete chilli pastu zavařit. Prodloužíte tak její trvanlivost na 1 rok.
Suroviny
- 100g kajenských chilli papriček (nebo jiných červených papriček)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce olivového oleje*
- 2 rovné lžičky soli
- 1 lžička octa
- Volitelně: 1/4 lžičky mletého kmínu
- Volitelně: 1/4 lžičky mletého koriandru
*pokud nemáte, použijte slunečnicový
Postup:
- Celé chilli papričky i se stonkem zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 60 minut namáčet.
- Vodu slijte a papriky dejte na prkénko. Od teď budete mít ruce od chilli papriček. Nesahejte si do očí nebo na obličej, není to nic příjemného. Nejdříve se zbavte stopky a pak papričky rozkrojte na půl. Pro méně pálivou pastu semínka vyřízněte. Já jsem je tam nechala, aby byla pasta pěkně pálivá. V případě, že použijete jiný druh chilli papriček, který je už sám o sobě dost pálivý, raději semínka odstraňte vždy.
- Papričky nakrájejte na kostičky a přesypte do mixéru. Přidejte olej, ocet, cukr, sůl a případně i koření. Rozmixujte do hladké pasty (vodu nepřidávejte, nanejvýš trochu oleje, ale nemělo by to být třeba). Pro velice jemnou pastu můžete paprikovou pastu přepasírovat.
- Pastu přelijte do čisté sklenice. Navrch nalijte lžíci olivového oleje. Pasta nebude tmavnou a prodlouží to její trvanlivost.
Použití: do omáček, dresinků, pomazánek, asijských jídel… Přidávejte postupně, dokud s chutí nebudete spokojeni. Dodá jídlu sladkokyselou pálivou chuť. Skvělá náhrada za mleté chilli nebo kajenský pepř.
Pro delší trvanlivost:
Pastu nalijte do suchých vyvařených sklenic. Vložte do 85stupňové vody a sterilujte 15 minut. Poté opatrně vytáhněte z vody a nechte na utěrce vychladnout
Poznámky
Některé druhy jako Carolina reaper nebo Naga bhut jsou doslova zabijáci. Použít takhle pálivé papričky má své výhody i nevýhody. Výhody: pasty bude stačit pár kapek k ochucení celého jídla. Nevýhoda: pasta dodá jídlu jen pálivost. Na to, aby vynikla její sladká chuť, je pár kapek málo.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 2 týdny
Zavařená:
Skladování: v chladu na tmavém místě
Trvanlivost: 1 rok