Včera večer jsem přišla unavená z práce. V lednici bylo nakoupeno na špízy, ale mě už se nic nechtělo dělat. Tedy přesněji řečeno nechtělo se mi napichovat kousky masa a zeleniny na špejli.
Proto jsem recept trochu upravila a vznikl recept na rozložené špízy. Špízy jsou oproti pečení v troubě, kde je nejčastěji dělám mnohem rychlejší. Do 10 minut máte hotovo. Jako přílohu k nim můžete zvolit pečivo, to je asi nejrychlejší. Nakonec jsem dala péct do trouby americké brambory. Ty jsou taky rychlé. Stačí nakrájet brambory a smíchat s olejem a kořením. Trouba už vše udělá za vás. Brambory jsem naštěstí nemusela loupat. Když mají tenkou jemnou slupku ušetří vám čas. Osobně mi chutnají více se slupkou.
Rozložené špízy:
- 500g kuřecích prsou (nebo jiného masa, které preferujete)
- 2 cibule
- 1 červená kápie
- 1 klobása (já jsem místo ní použila domácí uzené)
- Olivový nebo slunečnicový olej
- Sůl
- Pepř
- Volitelně: 1 lžička kořenící směsi (gyros, bifteki, adžika…)
Americké brambory
- 1kg brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička celého kmínu
- ¼ lžičky pepře
Rozložené špízy:
Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky. Maso trochu posolte a opepřete. V pánvi zahřejte malé množství oleje a kuře na něm opečte. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, kápii na kostky a také klobásu na kolečka.
Promíchejte, krátce opečte a odstavte z pánve.
Pokud nespěcháte, můžete si jako přílohu udělat americké brambory:
Brambory oloupejte nebo nechte neoloupané, pokud je slupka tenká. Nakrájejte je na měsíčky. Olivový olej smíchejte s paprikou, solí, kmínem a pepřem. Přelijte s tím brambory a dobře promíchejte.
Brambory nasypte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte na středním roštu na 220 stupňů 50-60 minut. Aby byly brambory křupavé, můžete zapnout větráček. Chce to ale hlídat, brambory se mohou snadno připálit.
Podávejte s americkým bramborem, pečivem nebo jinou přílohou. Skvěle chutnají i s tatarkou nebo domácím kečupem