Včera večer jsem přišla unavená z práce. V lednici bylo nakoupeno na špízy, ale mě už se nic nechtělo dělat. Tedy přesněji řečeno nechtělo se mi napichovat kousky masa a zeleniny na špejli.

Proto jsem recept trochu upravila a vznikl recept na rozložené špízy. Špízy jsou oproti pečení v troubě, kde je nejčastěji dělám mnohem rychlejší. Do 10 minut máte hotovo. Jako přílohu k nim můžete zvolit pečivo, to je asi nejrychlejší. Nakonec jsem dala péct do trouby americké brambory. Ty jsou taky rychlé. Stačí nakrájet brambory a smíchat s olejem a kořením. Trouba už vše udělá za vás. Brambory jsem naštěstí nemusela loupat. Když mají tenkou jemnou slupku ušetří vám čas. Osobně mi chutnají více se slupkou.

 

Rozložené špízy:

  • 500g kuřecích prsou (nebo jiného masa, které preferujete)
  • 2 cibule
  • 1 červená kápie
  • 1 klobása (já jsem místo ní použila domácí uzené)
  • Olivový nebo slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Volitelně: 1 lžička kořenící směsi (gyros, bifteki, adžika…)

 

Americké brambory

  • 1kg brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • ¼ lžičky pepře

 

Rozložené špízy:

Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky. Maso trochu posolte a opepřete. V pánvi zahřejte malé množství oleje a kuře na něm opečte. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, kápii na kostky a také klobásu na kolečka.

Promíchejte, krátce opečte a odstavte z pánve.

 

Pokud nespěcháte, můžete si jako přílohu udělat americké brambory:

Brambory oloupejte nebo nechte neoloupané, pokud je slupka tenká. Nakrájejte je na měsíčky. Olivový olej smíchejte s paprikou, solí, kmínem a pepřem. Přelijte s tím brambory a dobře promíchejte.

Brambory nasypte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte na středním roštu na 220 stupňů 50-60 minut. Aby byly brambory křupavé, můžete zapnout větráček. Chce to ale hlídat, brambory se mohou snadno připálit.

 

Podávejte s americkým bramborem, pečivem nebo jinou přílohou. Skvěle chutnají i s tatarkou nebo domácím kečupem