Na zahradě mi vyrostly nádherné červené růže. Když jsem se už dostatečně pokochala jejich krásou, řekla jsem si, že je přece nenechám jen tak opadat. Z růže totiž můžete vyrobit neskutečné množství receptů. Dá se použít na vaření a také na výrobu kosmetiky. Nejznámější je asi růžová voda, tu jsem si samozřejmě také musela vyrobit.

Kromě růžové vody jsem vyráběla i růžový ocet. Infúzí plátků růže získá ocet neuvěřitelně krásnou barvu. Využití najde nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. Příprava růžového octa je velice jednoduchá, takže pokud máte na zahradě růži, neváhejte a vyrobte si taky jednu lahvičku.

 

Použití

  • Jako kondicionér na vlasů: 2 lžíce octa smíchejte s hrnek vody. Po umytí vlasů šamponem vlasy přelijte, chvilku počkejte a smyjte. Vlasy budou okamžitě hladší a budou se lépe rozčesávat. Množství octa si můžete upravit, abyste dosáhly požadovaného účinku.
  • Růže jsou bohaté na antioxidanty, vyživují vlasové folikuly a také podporují růst. Je to přírodní kondicionér.
  • Na kousnutí hmyzem: Ocet naneste na vatový tampon a přiložte na kousnutí, brzy přijde úleva od svědění. Nebo ocet přelijte do sprejovky a rovnou nasprejujte na kůži.
  • Jako dresink: Použijte na přípravu zálivky na salát. Místo jablečného octa uvedeného v receptu použijte stejné množství octa růžového.
  • Na popáleniny od slunce: Tento ocet je prý skvělý na spáleniny. Já jsem se letos nespálila, ale musím to vyzkoušet. Mají se smíchat 3 díly vody s 1 dílem octa a nastříkat na pokožku.
  • Akné: Naneste na tyčinku do učí ocet a potřete s ní pupínky. Po 15 minutách opláchněte. Růžový ocet má antibakteriální účinky, redukuje maz a začervenání.
  • Do jídla: Nejen do salátů, omáček, dresinků…kde je uvedený jablečný ocet, můžete použít tento růžový.

 

Co budete potřebovat na výrobu růžového octa?

  • 200g jablečný ocet (ideální organický)
  • 1 hrst růžových lístků=1-2 červené růže

 

Ocet

Jablečný ocet je něco jiného než levný kvasný lihový ocet. Ten jablečný není tak agresivní a vůně je také lepší. Použijte nejlépe organický jablečný ocet.

 

Postup

  1. Růži otrhejte, budete potřebovat jen červené lístky. Použijte pouze zdravé plátky, a hlavně z chemicky neošetřené růže.
  2. Plátky růže zalijte jablečným octem. Octa dejte tolik, aby byly plátky ponořené.
  3. Sklenici zavřete a nechte 2-4 týdny louhovat při pokojové teplotě.
  4. Nakonec ocet přeceďte přes síto nebo plátýnko a uložte do čisté lahvičky nebo sklenice.

 

Skladování: při pokojové teplotě, ideálně ve spíži nebo nikde mimo dosah slunečního záření.

Trvanlivost: roky