Někdy to tak bývá, že omylem vyrobíte něco, co jste vyrobit nechtěly. Ne vždycky je to ale pozitivní, to ale není případ těchto karamelek. Vyráběla jsem žvýkací karamelky, ale protože jsem na ně trochu zapomněla zahřála jsem karamel na moc vysokou teplotu. Když jsem ale kousek odlila a nechala ztuhnout, bylo to na karamelky moc tvrdé. I tak jsem ale ochutnala a jaké bylo moje překvapení, když jsem poznala moje oblíbené cucací karamelové bonbony. Nemůžu si vzpomenou, jak se jmenují, ale jsou oválné a mají uvnitř důlek. Hned jsem šla udělat další várku, protože z těch prvních byl jeden velký bonbón. Bonbony můžete lít na pečící papír budou ale placatější než ty kupované, nebo si udělat formu z kukuřičného škrobu.

Suroviny

  • 150g cukru
  • 90g smetany ke šlehání
  • 55g kukuřičný sirup
  • ½ lžíce másla

Příprava

  1. Smetanu, cukr a sirup zahřejte na 145 stupňů. Občas zamíchejte abyste neměřily teplotu jen v jednom místě. Pozor na položení teploměru až na dno, měřil by jinou teplotu.
  2. Když jste na správné teplotě odstavte karamel a vmíchejte do něj máslo.
  3. Bonbony tvořte okamžitě, aby karamel neztuhl. Lžící kapejte hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Bonbony budou v tomto případě placatější než v obchodě. Další možnost je vysypat vyšší plech kukuřičným škrobem a udělat do něj důlky ve tvaru bonbonu. Karamel do něj rozlijete a po ztuhnutí budou bonbony jako z obchodu. Škrob se zni oklepe a jinak všechen škrob který zůstal v plechu můžete vrátit do pytlíků a používat. Pokud máte škrobu málo můžete bonbony dělat na několikrát a karamel si vždycky dohřát. Poslední možností je nalít karamel do silikonové formy na pralinky. Bonbony budou krásně vypadat a také půjdou dobře vyklopit.
  4. Je dost pravděpodobné, že karamel ztuhne dříve než bonbony z něj uděláte všechny bonbony. Když už je moc tuhý vraťte ho na sporák a zahřejte jen co je nutné aby byl zase tekutý (míchejte aby se rozpustil co nejrychleji). Po celou dobu na sporáku zůstat nemůže, protože by se mohl připálit.
  5. Po vychladnutí bonbony obalte kouskem pečícího papíru a dejte do sklenice nebo jiného obalu. Pečící papír zabrání slepení bonbonů

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě