Svačiny hodně střídám, protože nemám ráda jednotvárnost. Možná je to tím, že moje rodiče jedí jen pár jídel stále dokola, takže jsme tak jedli celé dětství. Zřejmě si to teď vynahrazuju. Tady vidíte, jak nás dětství poznamená a ovlivní skoro každý aspekt našeho života, a to včetně jídla. Opravdu si neskutečně užívám tu různorodost jídel. Nabídka surovin je teď obrovská a díky tomu je obrovský výběr. Na druhou stranu si tím trošku přidělávám práci, stále vymýšlím, co si dát k jídlu, co uvařit, zato když točíte pár receptů dokola, máte hned jasno😊. Ale to nevadí, dělám to ráda.

Včera jsem byla nakoupit v Lidlu. Snažím se teď nakupovat online a nechat si jídlo doručovat až domů, ale někdy se zkrátka stane, že mi něco chybí a objednávat jednu nebo dvě věci nemá cenu (a asi to ani nejde). Při nákupu jsem nakonec u jedné věci neskončila, to už tak ale bývá, když jdete koupit jen jednu věc a skončíte s plným košíkem. V Lidlu jsem nebyla hodně dlouho, tak jsem si to vynahradila a nakoupila mé oblíbené potraviny, které mají jen tam. U pečiva jsem si ještě všimla rýžových chlebíčků a vzpomněla jsem si, že jsem už hodně dlouho nedělala rýžové chlebíčky s čokoládou. Koupila jsem tedy i čokoládu a hned po příchodu domů se do toho pustila.

Jako svačina je to ideální. Najíte se tak akorát, není to samý cukr a přitom je to sladké. Osobně mám raději sladké svačiny, takže je to něco přímo pro mě😊. Nejzdravější je samozřejmě hořká čokoláda, ideálně s 50 nebo více procenty kakaa. Pokud ale neřešíte nějaký cukr, použijte i bílou nebo mléčnou čokoládu. Dobré jsou všechny varianty.

 

Suroviny:

  • Rýžové chlebíčky – nesolené*
  • Hořká/mléčná nebo bílá čokoláda

 

*Chlebíčky kupuji po 20 kusech v Lidlu za 20Kč

 

Pomůcky:

  • Miska na vodní lázeň + malý hrnec s vodou nebo miska do mikrovlnné trouby
  • Lžička

 

Kolik čokolády budete potřebovat?

Já jsem na 14 chlebíčků použila 140 gramů čokolády. Přibližně tedy 10 gramů čokolády na 1 chlebíček.

 

Postup

  1. Rýžové chlebíčky vyndejte z obalu a rozložte na plech nebo nějakou rovnou podložku. Polít můžete jen ty, co hned sníte anebo si je připravit do zásoby.
  2. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte rozpustit. Já jsem čokoládu rozpustila ve vodní lázni – tedy na sporáku, v misce, kterou jsem dala do malého hrnce s vodou. Voda se nesmí dostat k čokoládě, jinak se srazí. Proto teplotu nastavte na střední, aby voda moc nebublala.
  3. Za občasného míchání čokoládu rozehřejte. Nezahřívejte jí zbytečně dlouho, hned jak bude skoro rozpuštěná míchejte a on už se ten zbytek rozpustí.
  4. Jednotlivé druhy čokolády rozpouštějte odděleně. Pokud budete misku mýt, nezapomeňte jí před přidáním čokolády vytřít utěrkou dosucha.
  5. Nyní si připravte lžičku. Na 1 chlebíček jsem použila 1 lžičku čokolády a podle mě to bylo tak akorát. Čokoládu nalijte na chlebíček a rozetřete do stran. Potřete pouze jednu stranu.
  6. Polité chlebíčky dejte do lednice, aby čokoláda zatuhla. Pokud jste nedočkavý, můžete je dát do mrazáku, kde čokoláda ztuhne během chvilky. Samozřejmě je můžete jíst i když je čokoláda ještě tekutá. Jarda mi taky pár chlebíčků snědl, než jsem je stihla dát do lednice😊.
  7. Po ztuhnutí čokolády chlebíčky snězte anebo uložte do dózy. Skladujte v lednici, aby se čokoláda neroztekla.

 

TIP

Chlebíčky můžete posypat různým posypem, a ještě je vylepšit. Například chia semínka, posekané oříšky, strouhaný kokos a další.

 

Poznámky k receptu:

  • Chlebíčky použijte nesolené. Ty solené by nechutnaly moc dobře. I když možná s hořkou čokoládou by to špatné nebylo:-).
  • Nemáte dostatek čokolády? Přidejte do ní trošku kokosového oleje. Tím jí naředíte a vyjde vám na více chlebíčků. K potírání chlebíčku můžete použít silikonovou mašlovačku, abyste dosáhly ještě tenčí vrstvy. Já jsem další den recept opakovala a na  200 gramů čokolády jsem přidala 20 gramů kokosového oleje.