Recept na sezamové krekry z celozrnné mouky. V létě u nás nastalo období krekrů. K troubě jsem se chtěla přibližovat co nejméně, proto jsem na začátku léta udělala asi 20 plechů krekrů. Vlastně je akorát dojídáme a dneska budu péct knackebroty. Jarda i já krekry milujeme, nahradily u nás pečivo jako jsou chleby nebo rohlíky. Hodí se k pomazánkách, salátům a stejně jako chleba si je můžete namazat pomazánkou. Velkou výhodou je dlouhá trvanlivost. Krekry vydrží bez problému několik měsíců. Sezamové krekry jsem pekla na začátku léta, a to je asi 2 měsíce. Jsou v absolutním pořádku a určitě by tak vydržely ještě nějakou dobu. Za vše může jejich tvrdost. Měkký chleba vydrží krátce, ale křupavé krekry jsou skoro nezničitelné.

Pod receptem najdete recept i na další domácí krekry. Zatím je to jen pár receptů, ale to je jen začátek😊

 

Suroviny:

  • 160g celozrnné žitné mouky
  • 80g vody
  • 70g žlutého sezamu
  • 50g slunečnicového oleje
  • ½ lžičky soli

 

Postup:

Mouku, vodu, olej a sůl smíchejte a dobře propracujte.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte. Pak ho nakrájejte na libovolné tvary. Můžete udělat tyčinky, čtverečky, trojúhelníky…co chcete😊.

Tvary přeneste na plech, potřete je vodou a posypte sezamem. Díky vodě bude těsto lepit a sezam na krekrech bude držet.

Místo vody můžete použít i vajíčko.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut.

Vyndejte, nechte vychladnout a uložte do dózy.

Množství: 1 plech

 

Skladování a trvanlivost: V uzavřeném obalu vydrží velice dlouho. Měsíc vydrží určitě, podle mě i déle.