Fornetti jsem si vždycky dávala, když jsme někam jeli s rodiči vlakem. Prodávají je totiž na Masarykově nádraží a tam jsme často jezdili. Jsou to takové malé šátečky nebo rolky z listového těsta. Právě to, jak jsou malé mě na nich baví. Jak říká moje mamka – akorát do pusy:-D.

Dneska mám pro vás recept na tvarohové fornetti. Naplnit se dají také povidly, čokoládou, ale i pizza náplní nebo sýrem.

 

Suroviny:

  • 400g mraženého listového těsta
  • 250g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50g krupicového cukru
  • 10g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
  • Volitelně: 10 kapek vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr

 

Postup:

  1. Listové těsto nechte rozmrznout.
  2. Těsto lze rozdělit na 3 díly, tedy alespoň to moje šlo. Rozdělte ho nebo rozkrojte a vyválejte na tři 30x30cm čtverce. Okraje zařízněte, ať jsou rovné.
  3. Ty pak nakrájejte na čtverečky 5*5cm. Musí to být čtverec, jinak vám nepůjdou okraje přehrnou, jak mají.
  4. Na náplň vše smíchejte. Lžičkou nebo sáčkem udělejte doprostřed každého čtverečku puntík z náplně.
  5. Poté okraje přehněte našikmo a zmáčknete. Vytvoříte šáteček. Okraje můžete zmáčknout vidličkou, aby se nerozlepili anebo je před slepením potřít navlhčeným prstem vodou.
  6. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby. Nebo je také můžete potřít mlékem. Vyšlo mi to na 2 plechy.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů, dokud nezhnědnou.

TIP: Do náplně můžete přidat strouhaný kokos