Fornetti jsem si vždycky dávala, když jsme někam jeli s rodiči vlakem. Prodávají je totiž na Masarykově nádraží a tam jsme často jezdili. Jsou to takové malé šátečky nebo rolky z listového těsta. Právě to, jak jsou malé mě na nich baví. Jak o nich říká moje mamča– akorát do pusy (tedy akorát místo slovo pusa používá jiné slovo:-D.

Dneska mám pro vás recept na tvarohové fornetti. Je to jen nápad, stejně tak můžete těsto naplnit povidly, džemem, nutellou s banánem nebo čokoládou. Fornetti jsou nejen sladké, ale i slané. Vynikající jsou s pizza náplní nebo sýrem.

Fornetti dělám nejčastěji pro návštěvu. Stačí mít jedno chlazené listové těsto v lednici. Většinou mám v lednici již vyválené chlazené listové těsto schované přesně pro tyhle případy. Jen těsto nakrájím, naplním tím co je po ruce a dám péct. Než návštěva přijede je upečeno:-).

 

Jaké další fornetti můžete udělat

  • Pizza fornetti – čtverečky potřete kečupem nebo rajčatovým sugem, přidáte šunku, sýr (mozarella, eidam) a kdo chce i žampiony/feferonky/jalapeňo/kukuřici nebo cokoliv, co máte na pizze rádi.
  • Čokoládové – stačí do listového těsta zabalit kostky čokolády
  • Džem/marmeláda – jako náplň použijte oblíbenou náplň. Raději používám lesní ovoce, malinu nebo něco, co není tak sladké. Pokud je náplň hodně sladká, nemusíte už fornetti cukrovat.
  • Povidlové – plněné švestkovými povidly jsou vynikající. Dají se koupit i neslazená povidla vyrobená pouze ze švestek. Povidla ještě můžete vylepšit kouskem hořké čokolády anebo je po upečení polít

Fornetti také mohou mít různé tvary – šáteček, rolka, trojhránky apod.

 

Fornetti s tvarohovou náplní

Suroviny:

  • 400g mraženého listového těsta*
  • 250g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50g krupicového cukru
  • 10g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
  • Volitelně: 10 kapek vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr

 *dá se koupit i celozrnné listové těsto

Postup:

  1. Listové těsto nechte zcela rozmrznout při pokojové teplotě – tedy pokud používáte mražené. Kdo si chce ulehčit práci, může si koupit těsto již rozválené (to je o něco vyšší, takže vám asi nějaké náplň zbyde).
  2. Těsto vyndejte z obalu. Moje těsto šlo rozdělit na 3 díly, což je super, protože bych ho jinak beztak musela rozkrájet, protože by po vyválení zabralo moc velkou plochu. Těsto tedy rozdělte nebo rozkrojte a vyválejte na tři 30x30cm čtverce. Okraje zařízněte, ať jsou rovné. Odřezky si schovejte a až zpracujete těsto tak je propracujte, vyválejte a naplňte.
  3. Vyválené těsto nakrájejte na čtverečky 5*5cm. Musí to být čtverec, jinak vám při slepování nevyjde těsto (bude vám někde přebývat a jinde zase chybět). Kde vám čtverečky nevyjdou (většinou je to u okrajů), udělejte jiný tvar – těsto přehněte na půl, místo trojhránků to budou obdelníky. Dají se udělat i šátečky – spojte dva protilehlé konce čtverce a pak ty druhů dva. Zmáčkněte k sobě a tím vytvořte šáteček.
  4. Tvarohová náplň – vše dejte do misky a metličkou dobře promíchejte. Fornetti můžete plnit pomocí lžičky nebo sáčku. Doprostřed každého čtverečku dejte náplň. Nedávejte jí moc, jinak bude vytékat. Kdo má rád rozinky, můžete přidat pár rozinek. Dávám je až na tvaroh, protože když je smíchám s tvarohem, tak mi náplň neprojde sáčkem.
  5. Po naplnění okraje přehněte našikmo a zmáčknete. Vytvoříte trojhránek. Okraje můžete zmáčknout vidličkou, aby se nerozlepili anebo je před slepením potřít vodou (navlhčeným prstem.
  6. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby. Vajíčko jim dodá pěknou barvu, ale dá se i vynechat. Z 1 těsta jsem naplnila 2 plechy.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů, dokud nezezlátnou jako na fotce. Trvá to 10-15 minut, záleží na velikosti a druhu trouby. Na poslední 2-3 minuty většinou zapínám větráček s dolním a horním ohřevem. Chce to hlídat, aby se nepřipálily, ale stojí to za to, protože budou mít hezčí barvičku.
  8. Nakonec fornetti posypte moučkovým cukrem. Nechte je vychladnout, tedy pokud odoláte té úžasné vůni. Nebojte, u nás se taky někdy sní ještě než se dopeče druhý plech:-D.