Krémová cibulová polévka je přesně to co v chladných měsících potřebuji. Ať už jdeme ven s naší kníračkou Sazí nebo se jdeme jen tak projít přijdeme domů promrzlí. Je to super pocit když přijdete totálně prochladlí z venku a dáte na sporák ohřát hrnec této polévky. Už jen ta vůně hřeje u srdce. Je to jeden z tradičních českých receptů který u nás doma vaříme. Když nemám velký chlad dám si jako lehkou večeři nebo oběd jen tuto polévku s kouskem chleba. Je docela sytá takže to k najedení bohatě stačí.

Suroviny

  • 1 litr vývaru (já používám zeleninový)
  • 300g cibule ( střední)
  • 120ml smetany
  • 40g hladké mouky
  • 40g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drcený kmín
  • 1/8 lžičky mletého pepře

Příprava

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno nebo na měsíčky pro větší kousky cibule v polévce.
  2. V hrnci zahřejte sádlo. Cibuli s kmínem na něm orestujte dozlatova (cibule nemá být křupavá, jen opečené). Chce to stále míchat.
  3. Poté zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vývarem.
  4. Polévku přiveďte k varu a 15 minut povařte.
  5. Na závěr přidejte sůl, pepř.

TIP: pro kyselejší chuť můžete přidat lžičku nebo dvě octa – ale až po uvaření aby se smetana nesrazila.