Bez čeho si Velikonoce nedokážu představit? Bez beránek a mazance. Na Velikonoční pondělí máme vždycky ke snídani mazanec s máslem a kousek beránka. Proto se dnes podíváme na to jak si mazanec doma upéct. Domácí mazanec se chutí s tím kupovaným nedá srovnat. Chutná o dost lépe a taky si do něj doma nedáte nic co tam nepatří. Kupované mazance často obsahují barviva, aromata a různé vylepšující přípravky aby měl výrobek delší trvanlivost anebo aby nezačal tvrdnout. Těsto na mazanec je vypracované za chvilku a kynutí už pak všechnu práci udělá a vás. Na vás už je jen poslední krok a to dát mazanec na plech a upéct. Vůně mazance je příjemná a všem se u nás doma sbíhají sliny. Doporučuji udělat mazance raději hned dva. Jen pro jistotu kdyby se jeden z nich Velikonoc nedožil. Veselé Velikonoce a příjemné prožité chvilky s rodinou.

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky
  • 200ml vlažného mléko
  • 100g cukru (krupice nebo krystal)
  • 100g rozpuštěného másla
  • 100g rozinek
  • 2 žloutky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • Na potření: 1 vejce
  • Na posypání: pár mandlí

 

Příprava

  1. Vlažné mléko, lžičku cukru a sušené droždí dejte do mísy a dobře rozmíchejte.
  2. Nechte 10 minut stát (nezakryté) ať může kvásek vyběhnout.
  3. Mouku, cukr a vanilkový cukr smíchejte.
  4. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek.
  5. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto až z něj vznikne bochánek.
  6. Nakonec vmíchejte rozinky a dejte těsto na hodinu vykynout (zakryjte utěrkou).
  7. Rovný plech vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečící papír.
  8. Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek a přeneste ho na plech. Pokud mazanec pečete poprvé má být vysoký okolo 7-10 centimetrů.
  9. Mazanec potřete rozmíchaným vejcem. Uprostřed ostrým nožem nařízněte mazanec do tvaru kříže, stačí jen trošku.
  10. Mandle nakrájejte na plátky a celý mazanec posypte.
  11. Troubu nechte předehřát na 200 stupňů. Poté do ní mazanec vložte (používám druhý rošt od spodu jinak se mi mazanec připaloval).
  12. Mazanec pečte 10 minut a pak teplotu ztlumte na 160 stupňů a pečte 30-40 minut. Když je špejle čistá a mazanec už má krásně hnědý povrch můžete ho vytáhnout.

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: do 3 dnů (nejlépe samozřejmě chutná čerstvý)