Recept na vánoční cukroví – vosí hnízda. Tento recept se od ostatních trochu liší. Za prvé neobsahuje syrová vajíčka v náplni, ale hlavně si do nich upečete domácí piškoty. Domácí piškoty jsou něco velice jednoduchého a docela rychlého. Tím, že jsou čerstvě upečené mají výraznější chuť a vše s nimi chutná lépe. Na domácí piškoty budete potřebovat jen vajíčko, cukr a hladkou mouku. Až budete mít piškoty upečené budou vosí hnízda už jen otázka pár minut. Jak jsem psala jsou tyto vosí hnízda plněná náplní bez syrových vajec. Místo toho do nich přidávám vaječný likér se kterým rozdíl mezi těmi s vajíčky ani nepoznáte.

Suroviny

Těsto na vosí hnízda:

  • 160g piškotů
  • 160 g moučkový cukr
  • 100g másla
  • 3 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru

 

Náplň:

  • 150g cukru moučka
  • 150g másla
  • 1-2 lžíce rumu nebo vaječného likéru(nebo vynechte)

Dále budete potřebovat:

  • 15-20 piškotů
  • cukr krupice na obalení

Na piškoty:

  • 110g hladké mouky
  • 90g cukru krupice
  • 4 vejce velikosti M

 

Pomůcky: formičky na vosí hnízda

Příprava

Recept na piškoty (počítejte tak den na vytvrdnutí piškotů, vosí hnízda tedy budete dělat až druhý den). Měkké piškoty nerozmixujete na prášek.

Pomůcky: cukrářský nebo igelitový sáček, nízký plech, pečící papír, elektrický šlehač nebo metlička

  1. Bílky vyšlehejte dotuha (ručně, elektrickým šlehačem nebo v robotu)
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru, a ještě další minutu pokračujte ve šlehání. Výsledkem by měla být bílá tuhá pěna která tvoří špičky.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům.
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků). Když mám těsto hodně hrudkovité vezmu si metličku a 2-3krát směs opatrně promíchám.
  5. Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šířce cca 1,5cm
  6. Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Toto těsto se nedá schovávat je potřebo ho ihned použít. Pokud chcete větší dávku je lepší recept zopakovat od začátku. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Piškoty udělejte tak velké, aby vám vyšly na zakrytí vosích hnízd. Tedy stejně velké jako z obchodu nebo o něco větší.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 15-25 minut dozlatova (na středním roštu) Stejně jako ty kupované mají piškoty získat tu správnou piškotovou barvu, pokud ani trochu neztmavli můžete zapnout větráček. Na mé troubě je to horní i dolní ohřev s větráčkem. Piškoty ale hlídejte, protože s větráčkem to peče rychleji.
  8. Piškoty budou po upečení měkké. Aby byly piškoty více rychleji křupavé volím velikost menší nebo stejnou jako se prodávají v obchodě. Pro měkké piškoty stačí po vychladnutí piškoty uložit do dózy nebo jiného uzavíratelného obalu. Pokud chcete klasické křupavé piškoty nechte je na tácu/plechu po dobu 1-2 dnů, aby byly křupavé tak jak piškoty mají být. Aby na ně nepadal prach můžete je zakrýt papírovým ubrouskem nebo bavlněnou utěrkou. Až budou křupavé můžete jsou připraveny k použití.

 

 Vosí hnízda:

  1. Piškoty rozmixujte na prášek nebo rozmačkejte válečkem.
  2. Přidejte moučkový cukr, změklé máslo, kakao a alkohol.
  3. Na náplň smíchejte moučkový cukr s máslem a vaječným likérem.
  4. Z těsta vytvořte 15-20 kuliček které obalíte v cukru. Záleží na velikosti formiček, takže možná budete muset velikost kuliček upravit.
  5. Náplň si přendejte do sáčku s ustřihnutým rohem.
  6. Kuličku dejte do formičky, prstem nebo vařečkou udělejte důlek na náplň a namačkejte až k okrajům.
  7. Do důlku stříkněte náplň tak aby byla tak akorát po okraj formičky.
  8. Přitiskněte piškoty a hnízdo opatrně vyklopte
  9. Pokračujte tak i s ostatními kuličkami, dokud všechny nespotřebujte.
  10. Když jsou všechna vosí hnízda hotová dejte je do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden