Zmrzlinu si ráda dopřeju nejen v létě, ale klidně i na podzim nebo v zimě. Protože mám nejraději domácí vanilkovou zmrzlinu dala jsem jí tentokrát trochu jinou podobu. Silikonové formičkou jsou dnes k sehnání v nejrůznějších tvarech, a tak jsem zmrzlinu nalila do formy perníkových panáčků. Ještě jsem měla v záloze Santu, ale nakonec jsem vybrala ty panáčky. Zmrzlinu jsem ještě po vyklopení polila čokoládovou polevou na nanuky, která se na rozdíl od čokolády lépe rozlévá a také rychleji tuhne. Podle toho, jaké zvolíte formičky buď budete mít malé zmrzlinové figurky nebo jeden velký vánoční zmrzlinový dort. Je to ale příjemná změna od všech těch horkých nápojů a teplých jídel. Domácí zmrzlina je opravdu vynikající, tak proč si ji nedopřát i na Vánoce?

Suroviny

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 80g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce

 

Poleva:

  • 60 gramů hořké čokolády
  • 40g kokosového oleje

Forma: silikonová na panáčky. Použít můžete jakoukoliv větší nebo menší formu s vánočním nebo jiným tvarem. Podle toho, jak velkou formu použijete budete mít více malých, pár středních nebo třeba jen jednu velkou zmrzlinu.

Příprava

  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
  2. Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
  3. Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
  4. Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
  5. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
  6. Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Hotovo je, když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.
  7. Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit, nalijte do formiček a dejte na minimálně 8 hodiny do mrazáku.
  8. Když je zmrzlina úplně zmrzlá opatrně jí vyklopte. Dejte jí na talíř nebo tác vyložený pečícím papírem a vraťte na minimálně hodinu do lednice (obrázkem nebo vzorem nahoru). Po vyklopení se zmrzlina ještě zpevní. Při polévání nesmí být zmrzlina rozteklá, je tedy nutné pracovat rychle.
  9. Na polevu si ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s kokosovým oleje. Stačí 20-30 sekund (v polovině zastavte a promíchejte) aby se čokoláda nespálila. Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kdyby byla poleva teplá začala by čokoládu rozpouštět.
  10. Když je poleva vychladlá promíchejte jí a přineste si zmrzlinu na pečícím papíře. Zmrzlinu pomocí lžíce polijte. Poleva začne okamžitě tuhnou, takže to chce pracovat rychle. Rychle taje i zmrzlina, takže hned po polití vraťte zmrzlinu do mrazáku.
  11. Volitelné: zmrzlině můžete bílou čokoládou domalovat i obličej v případě perníkových panáčků nebo ji nějak ozdobit. Já jsem musela obličej dokreslit v počítači, protože jsem hlava děravá zapomněla jsem obličej čokoládou nakreslit (pak už bohužel nebylo co pokreslit😊)

Během minuty je poleva tvrdá. Zmrzlinu tedy můžete podávat hned jak poleva ztuhne nebo zmrzlinu nechat v mrazáku. Pro delší skladování je lepší zmrzlinu podebrat a přendat jí do uzavřeného obalu.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců