Moje maminka vždycky básnila o tom, jak si v mládí pochutnávala na Chodských koláčích. Tak jsem nakoupila suroviny a pustila se do pečení. Na těsto jsem použila moje nejoblíbenější kynuté nekynuté těsto. Stačí všechny suroviny smíchat a rovnou se přesunout k válení těsta a zdobení. Přesto že je nekynuté v troubě během pečení nakyne a je úžasně nadýchané (žádné drolivé suché těsto). Toto těsto jsem vymyslela před pár lety, když jsem na kynutí zapomněla a od té doby ho už jinak nedělám. Maminka má ráda tvarohovou a makovou náplň tak jsem udělala dvoubarevné koláče. Už se ale těším až ochutnám další náplně jako jsou povidla nebo ořechy. Maminka totiž měla pravdu, jsou opravdu vynikající. Nejúžasnější na tom je, že během chvilky máte na lince hned koláče velké jako sám plech. Mizí opravdu rychle tak ještě že jich je víc. Nejlepší na tom je, že za pouhou hodinu máte na stole 4 obrovské koláče a to mi přijde úžasné. Pokud by to pro vás bylo moc obdarujte rodinu, určitě budou mít velkou radost.

 

SurovinY

Těsto na 4 velké koláče:

  • 500g hladké mouky
  • 250g hery (změklé)
  • 250ml teplého mléka
  • 50g cukru
  • 1 sušené droždí

 

Drobenka:

  • 100g polohrubé mouky
  • 50-75g cukru krupice
  • 50g másla nebo hery

 

Tvarohová náplň:

  • 500g měkkého tvarohu
  • 50g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

 

Maková náplň:

  • 500ml mléka
  • 200g mletého máku
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
  • Špetka mleté skořice

 

Příprava

Tvarohová náplň:

Vše smíchejte

 

Maková náplň

Škrob rozmíchejte v malém množství mléka. Přidejte zbytek mléka a zbytek surovin. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5-10 minut na střední teplotu. Až budete s hustotou spokojeni odstavte z plotny a nechte vychladnout.

 

Drobenka

Studené máslo, mouku a cukr dejte na talířek. Prsty promačkávejte. Až se vše trochu spojí udělejte drobenku tak, že dáte směs do dlaní a třením o sebe rozdrobíte. Kdyby to nešlo přidejte trochu mouky a cukru.

 

Těsto

  1. Hladkou mouku smíchejte s cukrem, mlékem, droždím a změklou herou. Vypracujte těsto a rozdělte na 4 díly.
  2. Nyní si připravte 4 pečící papíry. Těsto vyválejte na velikost malé pizzy, tedy až k okrajům papíru. Poté kraj těsta zatočte dovnitř a vytvořte tak okraje. Okraje udrží náplň v koláči. Takhle budete mít těsto připravené a už budete jen plnit. Koláč se peče okolo 10 minut což je docela rychlovka. Nejlepší je když máte dva plechy. První koláč dáte do trouby a druhý si připravíte. Po vytáhnutí první koláč přenesete na tác a připravíte si další. Během velice krátké doby budete mít 4 velké a nádherné koláče.

Plnění:

  1. Koláč ozdobte jednou nebo hned oběma náplněmi. Můžete si s tím vyhrát a koláče krásně nazdobit. Pro usnadnění dejte náplně do sáčků s ustřihnutým rohem (nebo cukrářských zdobících sáčků). Přidat můžete i rozinky nebo oříšky.
  2. Nakonec posypte koláč drobenkou.
  3. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, aby byly pěkně hnědé.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů, střední rošt asi 12 minut. hned jak okraje zhnědnou můžete koláč vytáhnout. Koláč opatrně sesuňte na linku nebo tác a nechte vychladnout. Náplň se ještě zpevní. Do trouby dejte druhý koláč a na volném plechu připravte další.
  5. Poznámka: koláč nezdobte na pečícím papíru bez pekáče. Při přenesení by se mohl papír roztrhnout anebo by se mohla náplň vylít.