Chcete udělat něco sladkého, ale nechce se vám péct? Já v takovém případě dělám lívance. Kromě toho je na ně potřeba jen pár základních surovin, takže se snad ještě nestalo, že bych je nemohla udělat.

Něco vám chybí? Můžete improvizovat a nahradit suroviny jinými. Například místo vajíčka použít náhradu z chia semínek, místo mléka použít rostlinné anebo si rychle udělat mléko z mandlí či jiných oříšků, které máte doma.

 

S čím lívance podávat?

Možností je tolik, to bychom tu asi byly dlouho:-D. Já jsem tentokrát zvolila omáčku z ostružin Neměla jsem jich ale moc, takže jsem ji naředila. Naštěstí mám takový, trik – když ovoce naředíte vodou, stačí přidat citrón a omáčka pak chutná jako kdyby dam ovoce bylo mnohem víc.

Další možnosti: tvaroh, javorový sirup, čokoládová omáčka, zmrzlina, horké maliny a vanilkový zmrzlina…

 

 

Těsto na lívance

  • 150 g hladké mouky
  • 200 ml sójového mléka (kravské jsme doma neměli)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce vel. M
  • Špetka soli
  • 50g ostružin (mohou být i mražené)

 

Lívance bez laktózy/mléka:

použijte rostlinné mléko (sójové, mandlové, ovesné…) a rostlinné máslo nebo rozpuštěný kokosový olej či olej slunečnicový. Já ráda používám rostlinné máslo Alsan, má vynikající chuť. Prodávají ho u nás ve zdravé výživě.

 

Ostružinová omáčka:

  • 100g ostružin – použila jsem mražené
  • 100ml vody
  • 100g třtinového cukru
  • 12g kukuřičného škrobu smíchaného s 2 lžícemi studené vody
  • 15ml citrónové šťávy/3 lžičky

Postup

Vše na těsto smíchejte v míse a metličkou dobře rozmíchejte. V těstu by neměly být hrudky. Přidejte ostružiny, pokud chcete a opět promíchejte.

Na přípravu amerických lívanců je ideální palačinkovač. Má krásně hladký povrch a navíc na něm lívance můžete připravovat bez použití tuku. Základem krásné hladkého, světle hnědého povrchu lívanců je právě vynechání tuku. Anebo použijte nepřilnavou pánev, výsledek by měl být podobný.

Palačinkovač zapnu a dám předehřát na ¾ výkonu. Moc vysoká teplota není vhodná, těsto se na povrchu nestihne zpevnit a lívance se pak špatně otáčí.

Před první várkou lívanců pro jistotu povrch potřu malým kouskem másla nebo oleje a otřu papírovou utěrkou. Při dalších už to není nutné.

Naberte si ¼ hrnku těsta a nalijte. Vedle sebe se vejdou max. 4. Na odměřování těsta používám hrnkové odměrky, pak mám jeden lívanec jako druhý.

Opatrně nadzdvihněte okraj lívance a mrkněte, jestli už mají tu správnou zlato hnědou barvu. Pokud ano, vezměte si lopatku nebo něco podobného a otočte.

 

Omáčka

Ostružiny, cukr a vodu přiveďte k varu. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ostružiny zcela rozmačkejte.

Kukuřičný škrob rozmíchejte ve studené vodě a přidejte do omáčky. Ta okamžitě začne houstnout. Kdyby byly moc hustá, přidejte trochu vody anebo naopak zahustěte ještě troškou škrobu. Nezapomeňte, že škrob se vždy musí rozmíchat ve vodě, jinak se nerozpustí.

Odstavte a vmíchejte citrónovou šťávu. Já jsem dala 3 lžičky. Ochutnejte a případně ještě přidejte trochu vody, cukru anebo citrónu.

 

Ještě horké lívance podávejte přelité ostružinovou omáčkou (také by měla být horká).