V mrazáku jsem našla zbytek ostružin, tak jsem z nich udělala omáčku na lívance. Právě tyhle ovocné omáčky mám nejraději. Dávám je na palačinky, lívance, polévám s nimi vanilkovou zmrzlinu a na to si dám šlehačku. Někdy používám maliny, jindy zase ostružiny, jahody anebo mix…podle toho, co mám zrovna v mrazáku. Recept je většinou improvizace, ale tentokrát se mi to povedlo i navážit, abych to s vámi mohla sdílet:-).

Mimochodem citrón krásně zvýrazní chuť mraženého ovoce. Někdy je takové mdlé, ale když přidáte cukr a citrón, hned má omáčka úplně jinou chuť.

 

Suroviny

  • 100g ostružin – použila jsem mražené
  • 100ml vody
  • 100g třtinového cukru/krupicového 
  • 12g kukuřičného škrobu smíchaného s 2 lžícemi studené vody
  • 15ml citrónové šťávy/3 lžičky (více či méně, záleží na chuti ostružin)

 

Omáčka

Ostružiny, cukr a vodu přiveďte k varu. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ostružiny zcela rozmačkejte.

Kukuřičný škrob rozmíchejte ve studené vodě a přidejte do omáčky. Ta okamžitě začne houstnout. Kdyby byly moc hustá, přidejte trochu vody anebo naopak zahustěte ještě troškou škrobu. Nezapomeňte, že škrob se vždy musí rozmíchat ve vodě, jinak se nerozpustí a v omáčce budou hrudky.

Odstavte a vmíchejte citrónovou šťávu. Já jsem dala 3 lžičky. Ochutnejte a případně ještě přidejte trochu vody, cukru anebo citrónu.

 

Nejlépe chutná horká, na lívancích nebo palačinkách se šlehačkou:-)